Ta väderbitna bilder

Teknik 7 Maj 2013

Sol, regn eller snöstorm är inte längre anledningar till att stanna inne, så ge dig ut och fota vädret

TaVaderbitnaBilder-Wordpress

Varför inte testa att ta bilder av vädret i någon av alla dess former? Vare sig du väljer regn, vind, solsken eller snö ligger det viktiga i att låta vädret få huvudrollen.

Du väljer kanske att fota en storm som slår in mot kusten, eller stadens gator i en snöstorm. Eller så väljer du kanske att ta en lugnare bild, till exempel en panoramabild av en regnbåge som sträcker ut sig, eller ett dimtäckt landskap i kontrastrikt svartvitt. Eller varför inte välja att visa upp effekterna av vädret, som paraplyer och pölar i regnet, eller smältande glass i stekande sommarsol?

Det finns mycket utrymme för kreativitet, så ta en titt på nästa sida för att se vad som kan göras, och ge dig sedan ut för att porträttera vädret där du är. Var inte rädd för att kombinera intressant väder med ett minnesvärt motiv och inställningar som får bilden att sticka ut.

Sätt igång

• Korta exponeringar är perfekta för att fånga detaljer som du annars kanske hade missat, som individuella regndroppar och hagel.

• Längre exponeringar är effektiva för att visa styrkan i vinden.

• Skydda utrustningen från ­elementen! Använd ett regnskydd så att du kan fortsätta fota.

• Använd ett stadigt stativ som stöd när det blåser.

• Fota i RAW så att du kan värma upp eller kyla ner bilden i efterbehandlingen genom att ändra inställningarna för vitbalansen.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.