TEST: PENTAX K-70

31 Mar 2017

Pentax pitchar den dammtäta, väderresistenta och köldresistenta K-70 för utomhusmarknaden. Men K-70:s specifikationer antyder att det är en allroundkamera som passar en mycket större mängd motiv.

Pentax

Dess APS-C-sensor på 24 megapixlar har inget lågpassfilter, men däremot en AA Filter Simulator som applicerar mikroskopiska vibrationer för att imitera effekten av ett fysiskt filter. Det görs möjligt av Pentax femaxliga Sensor Shift-system. Det kan ta bort kamerskak och används för ett Pixel Shift Resolution-läge för bättre färg och definition i ultrafina detaljer.

Pentax har även lagt till hybridkontrast och fasdetekterande autofokus i Live View-läget.

 

Pentax3Konstruktion och hantering
K-70:s fyrkantiga hus och kantiga grepp är ren funktionalitet: kompakt, enkelt att greppa och kontrollerna sitter alla på rätt ställe, men det är inte direkt en vacker sak. De två kontrollrattarna är behändiga för experter som snabbt vill göra justeringar och lägesrattens Sv- och TAv-lägen (Sensitivity Priority och Shutter and Aperture Priority) tar in ISO-inställningen i “exponeringstriangeln” på lägesratten.

Kitobjektivet har en lång brännvidd, är väderresistent och har ett icke-roterande frontelement så det är perfekt för användning med filter. Det är även relativt snabbt, mjukt och tyst.

Pentax-K-70
Prestanda
Våra labbresultat visar att K-70 är klart kapabel till bra resultat, men kitobjektivet på 18-135 mm har dålig kantdefinition genom hela zoom- och bländaromfånget. Köpare av K-70 gör kanske bättre i att bara köpa huset och sedan investera i dyrare objektiv.

Den förinställda flermönstermätningen gör ett bra jobb och den automatiska vitbalansen skapar en bra balans mellan att korrigera färgstick och bevara atmosfären.

Vi tycker:
K-70 är en kompakt, solid och välspecifierad kamera för entusiaster. Den är fullpackad med innovativa funktioner, och den vridbara skärmen kommer till liv med det nya hybrid Live View AF-systemet. Kitobjektivet på 18-135 mm är dock en besvikelse. Hanteringen är bra, det fokuserar snabbt och erbjuder ett långt zoomomfång, men den optiska kvaliteten är dålig.

Specifikationer:
Sensor: APS-C CMOS-sensor, 23,5 x 15,6 mm, 24,2MP
Objektiv: Pentax KAF2
Minneskort: SD/SDHC/SDXC, UHS-I
Sökare: Optical pentaprisma, 0,95x, 100%
Max. videoupplösning: 1,920 x 1,080
ISO-omfång: 100-102,400
Autofokuspunkter: 11 (9 av korstyp)
Max. seriebildshast.: 6 bps
Skärm: 3 tum, vridbar, 921 000 punkter
Slutartider: 1/6,000 sek till 30 sek, Bulb
Vikt: 688g
Mått: 126 x 93 x 74 mm (endast hus)
Batteri: D-LI109 litium-jonbatteri, 410 bilder

Pentax-K-70_2

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.