TESTA TIDSSTAPLING

Teknik 15 Nov 2014

Experimentera med den här coola tekniken för att skapa impressionistiska effekter

TestaTidsstapling-Wordpress

Bättre väder betyder fler chanser till att fota fantastiska landskap, men det kan vara svårt att komma på nya idéer. En bra teknik för kreativa landskapsfotografer är att testa så kallad ”tidsstapling”. Det är i princip en intervallfotograferings- och redigeringsprocess som kan ge dramatiska bilder, som påminner om impressionistiska målningar. Tekniken bygger på att man lägger samman flera stillbilder, och den används speciellt i samband med fotografering av stjärnspår.

Den amerikanska fotografen Matt Molloy har blivit specialist på den här tekniken. ”En gång när jag skapade stjärnspårsbilder funderade jag över varför jag aldrig sett den här tekniken användas under dagtid”, förklarar Matt. ”Jag testade det, och efter lite justeringar blev jag förbluffad över resultatet! Det är lite som superlånga exponeringar som visar ett tidsintervall i en enda bild.”

För att få till den här fantastiska effekten använder Matt en intervallometer, en enhet som låter din kamera ta flera bilder vid ett givet intervall. Som Canonanvändare använder han ett kostnadsfritt program som heter Magic Lantern, men de flesta kameror kan använda en fjärrutlösare med intervallometerfunktion. Du behöver ett stativ för att kunna ta flera bilder från exakt samma position, och Matt tynger ner sitt stativ ytterligare med ett stenblock, särskilt när det är blåsigt ute. När Matt har fått sina bilder går han över till Photoshop.

”Öppna den första bilden i din bildserie, vilken kommer vara ditt bottenlager”, förklarar han. ”Lägg sedan till den andra bilden i ett nytt lager. Ändra det översta lagrets blandningsläge till Ljusare och slå ihop de båda lagren. Det lägger bara till de delarna av den andra bilden som är ljusare än samma område på originalbilden.”

”Du repeterar sedan processen med så många bilder från fotograferingen som du vill. Det kräver lite övning, men du kommer vänja dig vid att välja ut rätt antal bilder för den effekt du vill ha.”

Sätt igång

• Testa att fota en scen med både fasta och rörliga element – exempelvis en kyrka mot snabba moln. Solnedgången är perfekt för att testa den här tekniken.

• Du måste exponera för de ljusaste rörliga elementen – bortsett från solen kommer dessa normalt vara molnen i en dagscen. Om du överexponerar molnen kommer du få kritvita streck på himmelen.

• Du måste experimentera med fotograferingsintervallen – med snabbare moln behöver du ett kortare intervall mellan bilderna, och tvärtom för långsamma moln, annars får du med väldigt lite rörelser.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.