TILLVERKA EN KOMPOSITIONSRAM

Teknik 18 Sep 2016

Låt en bit svart papper underlätta din bildkomposition.

TillverkaEnKompositionsram

Charlie Waite är en riktig mästare på komposition. Sist vi träffade honom delade han med sig av ett trick som han använder för att snabbt identifiera potentiella kompositioner innan han ställer upp sitt stativ: en pappersram! En sådan kan alla tillverka innan de ger sig ut. Utöver en ram i rektangulärt format kan du tillverka ramar för panoramabilder och kvadratiska bilder också, eftersom det kan vara svårt att avgöra om en scen passar de formaten.

”Tidigare tyckte jag att det var svårt att komponera på ett effektivt sätt när man begränsas av ett stativ”, avslöjar Margaret, en av våra läsare. ”Men Charlie fick mig att inse att genom att bestämma kompositionen innan jag tar fram kameran från väskan blir allt mycket enklare.”

Steg 1

Titta på bilden. Hade du gissat att den var tagen vid en vältrafikerad väg? Charlies mål var att visa vikten av att eliminera oönskade element (vägen och den bleka himlen) när du ramar in bilder.

Steg 2

En svart ram ger dig friheten att gå runt i scenen – utan den finns alltid frestelsen att hålla sig till den plats där du först ställde ner stativet. Det är så otroligt enkelt, men ändå väldigt effektivt.

Steg 3

Ta dig tid till att hitta rätt komposition. ”Jag är förvånad över hur länge jag numera arbetar med en bild, men det är väl investerad tid”, säger Margaret. ”Och ge inte upp när vädret är grått och trist – det finns alltid bilder att ta!”

Steg 4

Även rörelseoskärpa kan användas i dina kompositioner. Charlie rekommenderar att du använder en kameras flerexponeringsläge för att få en mer behaglig känsla av rörelse i löv och gräs, jämfört med att använda endast en lång slutartid.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.