Två nya objektiv på gång från Canon

Objektiv 15 Jun 2012

Mot slutet av sommaren släpps två kompakta och lätta objektiv från Canon; EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM och EF 40 mm f/2,8 STM.

Båda objektiven kommer med flera nya funktioner, bland annat en ny stegmotorteknik (STM) med snabb, kontinuerlig autofokus för filmning av objekt i rörelse. Till båda objektiven finns även möjlighet till manuell fokusering.

EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM har en intelligent optisk bildstabilisator som enligt Canon ska ge fyra stegs fördel jämfört med modeller utan bildstabilisering. Det kan även identifiera om fotografen tar vanliga bilder eller panorerar och använder sig av det lämpligaste bildstabiliseringsläget för bästa möjliga bild. I filmningsläget används automatiskt Dynamic IS för att motverka eventuella kameraskakningar. Objektivet har även en cirkelformad elektromagnetisk bländare för en mer exakt kontroll över bländarinställningarna.

EF 40 mm f/2,8 STM är Canons första så kallade pannkaksobjektiv med fast brännvidd och stor bländare för tagningar vid sämre ljusförhållanden. Den har en 7-bladig cirkelformad bländare där precisionen möjliggörs via EMD (Electro Magnetic Diaphragm). En asfärisk lins med Super Spectra antireflexbehandling ska dessutom säkerställa optimal bildkvalitet.

Under Canons lansering av de båda objektiven och den nya EOS 650D-kameran fick DigitalFotos utsände möjlighet att göra ett snabbt test, och kan konstatera att STM-motorn verkligen är helt ljudlös och ger en riktigt mjuk och lugn fokusering, jämfört med traditionella motorer.

Säljstarten är satt till mitten av juli för zoomen och slutet av augusti för fastobjektivet. De rekommenderade priserna är 5 000, respektive 2 400 kronor.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.