UPPTÄCK FORMER PÅ GATAN

Teknik 8 Aug 2015

Tänk grafiskt för att skapa kreativa gatubilder i smyg

UpptackFormerPaGatan2-Wordpress

Gatufotografering är oerhört populärt, men det är enklare sagt än gjort. Många nybörjare ger sig ut på stan med goda intentioner, bara för att låta sig nedslås och bli överväldigade av de många fotografiska möjligheterna som erbjuds, och oroar sig samtidigt över hur människor kan tänkas reagera på att bli fotograferade. Men att hantera det senare problemet kommer genom erfarenhet. Det hjälper att ha med dig visitkort: till och med de mest fientliga människorna inser att perversa människor och terrorister troligen inte lämnar ut visitkort med alla sina detaljer.

UpptackFormerPaGatan1-Wordpress

När du ska börja med gatufotografering är ett bra tips att hålla ögonen öppna för intressanta grafiska former, och hur människor interagerar med dem. De resulterande bilderna kan bli udda, roliga, ja vad som helst – men om du tittar på bilder tagna av fantastiska gatufotografer, från Eugene Atget och Henri Cartier Bresson och framåt så kommer du se att de har utvecklat en medvetenhet, både vad gäller det grafiska och kompositionen. Nyligen publicerade World Atlas of Street Photography från förlaget Thames and Hudson är en bra källa till bra gatubildsidéer, inklusive bilder från de två fotografer vi nämnde här ovanför.

www.thamesandhudson.com

Sätt igång

  • Hastighet och förberedelser är viktiga inom gatufotograferingsgenren. Se till att din kamera är ordentligt inställd och att du är bekväm med inställningarna innan du ger dig ut.
  • De flesta gatufotografer föredrar mindre kameror som är enklare att dölja, med snabba objektiv med stor maximal bländare. Men det är ett personligt val. Nils Jorgensen använder en stor Nikon D800 och ett långt objektiv när han tar sina bilder.
  • Trots att du måste arbeta snabbt när en möjlighet dyker upp så måste du ofta vänta tålmodigt på att den ska komma. Att läsa på mobilen eller lyssna på musik när du inväntar det ögonblicket kan hjälpa till att känna dig mindre osäker.
  • Gatubilder ser ofta bra ut i svartvitt, så använd kamerans monokroma bildläge för att se hur motivet kommer att se ut i svartvitt. Kameran tar fortfarande RAW-bilder utöver JPEG-bilder.
Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.