UTSTÄLLNING OM DEN DÖDLIGA FLYKTEN FRÅN SYRIEN

Aktuellt 16 Sep 2016

Nu ställer Fotografiska ut ”Every Person Has Lost Something” med Moustafa Janos digitala fotografiska montage från krigets Syrien och den dödligt farliga flykten därifrån. Bilder som via sociala medier spritt sig över världen.

Foto: Moustafa Janos
Foto: Moustafa Janos

Vi har sett dem om och om igen i media. De små gummibåtarna vars passagerare med skräckslagna, eller helt avstängda, ansikten riskerar livet för att fly undan inbördeskriget och IS terror. En av dem är grafiske designern Moustafa Jano. Hans fru och tre barn, varav den minste låg i mammas mage när pappa Jano tog sig över Medelhavet, är fortfarande på flykt i norra Irak. Själv kom 39-årige Moustafa till en flyktingförläggning i Karlshamn och ett litet rum han delar med två andra. Där arbetar han nu dag och natt med att genom fotografiets kraft att beröra, väcka världen till insikt och engagemang för att få slut på kriget.

– Alla vi som flyr därifrån gör det för livet. Jag vill med dessa fotografier få människor att inse i vilken skräck vi lever i Syrien. En skräck och plåga som är så stor att den får oss att fly och lämna våra hem, jobb och vänner i kampen för att överleva. Min drivkraft är att sprida budskapet att helt oskyldiga människor dör varje dag av både kriget och svälten. Att försöka göra nytta i min maktlösa situation då bilder om krigets helvetiska konsekvenser kan nå fram där orden inte räcker till. När nu dessa fotografier ställs ut på Fotografiska ger det en möjlighet att nå ut till många fler, säger Moustafa Jano om denna Fotografiska For Life-utställning.

Hans bilder i digitala montage, uppbyggda av både egna fotografier och bilder som publicerats på internet för fri användning, har också fått en världsomspännande spridning. Till exempel den, i dessa Pokémon-tider, där en gråtande Pikachu sitter bredvid en liten pojke framför ett sönderbombat hus som tills alldeles nyss var någons hem. Centrala motiv är kombinationen av verklighet och dröm, världar som kolliderar och skapar bilder fyllda av oerhörd frustration, utsatthet och saknad. Barnen är i Janos bildskapande ständigt närvarande som den generation som fått börja sina liv i krig, eller där allt som var deras trygghet har slitits i bitar.

Utställningen pågår fram till den 4 oktober.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.