UTSTÄLLNING OM MÄNNISKORNA I ÅDALEN

Aktuellt 28 Okt 2016

Årets Sune Jonsson-stipendiat Linda Maria Thompson finansierade sin bok In Place of Memory om Ådalens invandring via Kickstarter, och från och med torsdag 3 november ställer hon ut sina bilder på Sune Jonssons Centrum för Dokumentärfotografi i Umeå.

Thompson2
Foto: Linda Maria Thompson

 

Thompson har under flera års tid följt människor i Ådalen, den plats där hon spenderade somrarna som barn. Ådalen, som en gång i tiden var känd för tillväxt och tillverkningsindustri, betraktas idag oftast som en död eller döende plats. Men där finns också en annan berättelse – berättelsen om hundratals flyktingar som har blivit placerade i dessa byar, vilket i vissa fall har dubblerat byns befolkning. Människor som för med sig nytt hopp och nya drömmar, och egna identiteter som omdanar den stora berättelsen om migration i Sverige.

Det var i våras som Linda Maria Thompson drog igång en omfattande Kickstarter-kampanj för att kunna ge ut boken In Place of Memory. På fyra veckor drog kampanjen in de äskade 90 000 kronor som krävdes för att finansiera bokens tryck. Bokens sätt att skildra migration är väldigt angeläget i år, och eftersom hon själv är både migrant och svensk-ättling är hennes blick alltid mångbottnad. Hennes berättelse lämnar ingen oberörd.
Boken gavs ut 22 september och mellan 3 november och 16 april ställer Thompson ut sina bilder från projektet på Sune Jonssons Centrum för Dokumentärfotografi i Umeå.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.