UTSTÄLLNINGEN AFGHAN TALES FÖRLÄNGS

Aktuellt 20 Jan 2017

Den omtalade fotoutställningen Afghan Tales har gjort succé sedan premiären på Världskulturmuseet i våras. Nu förlängs möjligenheten för alla att i Göteborg ta del av de 22 afghanska fotografernas olika skildringar inifrån Afghanistan.

Foto: Fardin Waezi
Foto: Fardin Waezi

De senaste årens alla krigsbilder från konfliktdrabbade Afghanistan har satt spår. Men i landet finns också en annan verklighet, något som de 22 samtida afghanska fotograferna som medverkar i utställningen vill visa. Genom de 75 verken med olika tekniker och teman växer bilden av ett komplext land fram. Ett land där talibanernas totalförbud mot fotografering togs bort så sent som 2001 och där nu en ny generation afghanska fotografer verkar. Att arbeta med foto i landet innebär både möjligheter och stora utmaningar, framför allt för kvinnor. Flera av de utställande fotograferna har blivit hotade till livet, kidnappade och gripna på grund av de historier de har dokumenterat, eller enbart för att de är fotografer. Trots det kämpar de vidare för att visa en nyanserad bild av Afghanistan.

–  Utställningen har verkligen hittat sin publik och lockar främst konst-och fotointresserade, samhällsintresserade och högstadie- och gymnasielever. Men vi ser också en stor andel utländska besökare, säger Johanna Flemström, kommunikatör på Världskulturmuseet. Därför är det extra roligt att Afghan Tales förlängs till och med juni 2017 så att ännu fler får chans att uppleva den.

 

Foto: Sulaiman Edrissy
Foto: Sulaiman Edrissy

Mer om utställningen

Afghan Tales är skapad av danska företaget Commerce and Culture som har ett flerårigt engagemang i utvecklingen av afghanskt fotografi. Under fyra år har de på uppdrag av den danska ambassaden i Kabul, drivit ett projekt med syfte att stötta den professionella fotoscenen i Afghanistan. Ett nätverk av afghanska fotografer har arbetats upp och ett arkiv av bilder sammanställts. Det är ur denna samling Afghan Tales tagits fram. Utställningen öppnade på Världskulturmuseet den 8 april 2016 och pågår till och med juni 2017.

 

Fotograferna som finns representerade i utställningen

Rada Akbar, Roqia Alavi, Hanifa Alizada, Barat Ali Batoor, Sulaiman Edrissy, Gulbuddin Elham, Zekria Gulistani, Jawid Hanan, Mumtaz Khan, Jawad Hamdard Kia, Hadi Morawej, Najibullah Musafer, Sadeq Naseri, Fraidoon Poya, Reza Sahel, Basir Seerat, Reza Sepehri, Nasim Seyamak, Abdullah Shayagan, Mohammed Ibrahim Wahid, Fardin Waezi och Mohammad Dawood Wassl.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.