ZEISS MILVUS-FAMILJEN HAR UTÖKATS

Nyheter 11 Nov 2016

Zeiss Milvus-familjen har utökats med tre objektiv; två nya vidvinklar på 15 mm och 18 mm samt ett ljusstarkt teleobjektiv på 135 mm. Samtliga passar Canons och Nikons D-SLR-kameror med fullformatssensor

Zeiss2

Objektiven i Zeiss Milvus-familjen är enligt tillverkaren framtagna för att kunna matcha de höga krav på optisk kvalitet som ställs av både nuvarande och framtida digitalkameror, samtidigt som de utformats för att fungera optimalt för såväl fotografer som filmare. Det här gäller även de nya medlemmarna – supervidvinklarna ZEISS Milvus 15 mm f/2,8 och ZEISS Milvus 18 mm f/2,8 samt porträtttelet ZEISS Milvus 135 mm f/2.
Objektiven kommer med fattning för Canon (ZE som tilläggsbeteckning i modellnamnet) och Nikon (ZF.2).

Med fokus på både fotografi och video

Samtliga Milvus-objektiv är manuellt fokuserade och tillverkade med ett fukt- och dammtätat metallhölje. Designen är slät och inkluderar även motljusskydd. Fokusringen har stor rotationsvinkel för att ge hög precision vid skärpeinställningen. Versionerna med ZF.2-fattning (Nikon) har dessutom manuell bländarring som kan kopplas ur för helt steglös bländarinställning. Som hjälp för filmare finns även det speciella fokusverktyget ZEISS Lens Gears (tillbehör).

Andra gemensamma drag för Milvus-objektiven är standardiserad färgåtergivning, hög upplösning och kontrast samt ZEISS T* antireflexbehandling som ska motverka linsöverstrålning, slöjbildning och reflexer. Samtliga har dessutom en optisk konstruktion med så kallade flytande linselement, som ska ge bästa möjliga skärpa vid alla fokusavstånd.

 

De nya objektiven
ZEISS Milvus 15 mm f/2,8:

Med en bildvinkel på 110 grader blir ZEISS Milvus 15mm f/2.8 det mest vidvinkliga objektivet i familjen. Det har en avancerad optisk design bestående av 15 linselement i 12 grupper, däribland två asfäriska linser och en så kallad flytande linskonstruktion som tillsammans ska säkerställa hög skärpa vid alla bländare och fokusavstånd, ända ned till närgränsen på 25 cm. Objektivet utlovar även minimal distorsion och kromatisk aberration (färgblödning). Ett avtagbart motljusskydd i metall ingår. När detta inte sitter fastmonterat är det möjligt att använda filter i objektivets 95 mm filtergänga.

ZEISS Milvus 18 mm f/2,8:

Med kompakt design och utlovad hög bildkvalitet riktar sig ZEISS Milvus 18 mm f/2,8  bland annat till landskaps- och resefotografer. Två asfäriska linser ingår i den nyutvecklade optiska konstruktionen, som består av totalt 14 linselement i 12 grupper. Zeiss T* antireflexbehandling ska reducera ströljus och förhindra uppkomsten av slöjor som skulle kunna påverka bildens kontrast. Förutom sin breda bildvinkel (99.9° diagonalt) har objektivet en närgräns på endast 25 cm samt en filterfattning på 77 mm. Metallhölje, vädertätning och avtagbart motljusskydd är andra egenskaper.

ZEISS Milvus 135 mm f/2:

Hög ljusstyrka, god skärpa och utmärkt korrigering av alla slags färgfel är tre egenskaper som utlovas med ZEISS Milvus 135 mm f/2. Med mjuk bokeh och en närgräns på 80 cm är det här ett teleobjektiv som lämpar sig särskilt väl för porträttfotografering. Innanför dess metallhölje finns 11 linselement placerade i 8 grupper. En avancerad optisk konstruktion där det bland annat ingår apokromatiskt glas och asfäriska linser för maximal bildkvalitet. Vidare har objektivet 77 mm filtergänga och levereras med ett motljusskydd.

 

Objektiven finns nu i butik och kostar cirka:
Zeiss Milvus 15 mm f/2,8: 27,450 kronor

Zeiss Milvus 18 mm f/2,8: 23,380 kronor

Zeiss Milvus 135 mm f/2,0: 22,365 kronor

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.