Året som gått i bloggen

Bildbehandling 15 Dec 2016

Hej igen

Det här blir årets sista inlägg och jag tänkte sammanfatta vad jag skrivit om så här långt och länka tillbaka till de olika inläggen samt visa några av mina favoritbilder från året som gått.

Vi börjar med bilderna!! Här är mina personliga topp 5 bilder från 2016

 

Topp-5-2016

 

 

Så här i efterhand när jag tittar i bloggen ser jag att jag hoppat lite fram och tillbaka mellan Lightroom och Photoshop och blandat stort och smått, så det kanske passar bra med en sammanfattning.  Här är de olika inläggen med en kort kommentar

1. TEXTURER

I det här inlägget vissar jag hur du enkelt kan förändra känslan i bilden genom att använda texturer som du kan fotografera själv eller ladda ner från nätet (gratis eller köpa). Själv tycker jag mycket om känslan en textur kan ge till en bild – skapa dramatik och spänning.

En person som använder mycket texturer i sitt arbete och som jag inspireras av är Doug Landreth och rekommenderar er att titta in i hans galleri och se vad man kan göra (http://www.landrethstudios.com/photographs/).

 

2. DYNAMISK KONTRAST – GE BILDEN EN EXTRA KNUFF

I det här inlägget visar jag ett gratis program som heter Perfect Effects 10 och det kan användas som ett självständigt program eller som ett insticksprogram till Lightroom eller Photoshop. Programmet innehåller en stor mängd filter, men du har stor frihet att justera dessa så de passar din bild. Det filtret jag lyfta fram här heter ”Dynamic contrast” och passar mycket bra på de flesta landskapsbilder och säker många andra typer av bilder. Ett alternativ är att använda NIK collection och där finns Color Efex Pro som har ett filter som kallas ”Tonal contrast” och det fungerar på ett liknande sätt. Perfect Effects 10 och NIK collection är båda kostnadsfri program med hög kvalitet som jag tycker du ska prova.

 

3. BLANDA TVÅ EXPONERINGAR

I det här inlägget visade jag hur man kan blanda två exponeringar för att få en bild som är omöjlig att fånga med en exponering. Det är ett alternativ till HDR, men kan användas på många olika sätt. Jag använde Photoshop, men du kan göra detta i vilket program som helst som kan hantera lager och lagermasker (alltså inte Lightroom).

 

4. SKUGGA OCH EFTERBELYS – SKAPA DRAMATIK!

Det här var det första i en serie om två inlägg där jag visar metoder du kan använda för att skugga/efterbelysa (eng. Dodge/burn) vilket betyder att du ljusar upp eller mörkar ner vissa delar av bilden. Det här gör du för att styra blicken mot vad du tycker är viktigast i bilden och sätt att skapa djup och kanske till och med dramatik i bilden. I det här första inlägget använde jag Photoshop.

 

5. SKUGGA OCH EFTERBELYS I LIGHTROOM

I del två om skugga/efterbelysa använde jag Lightroom. Det här var ett av de mest populära inläggen under 2016, och det förstår jag då skugga/efterbelysa är viktigt för att mejsla fram en intressant bild och något som även de stora fotografiska mästarna gjorde på sin tid, fast i mörkrummet. Här kanske det passar med ett citat från den mycket kända naturfotografen Ansel Adams ”Dodging and burning are steps to take care of mistakes God made in establishing tonal relationships”

 

6. SE UPP FÖR SENSORFLÄCKAR

Om du skrivit ut och ramat in din fina bild bara för att då upptäcka att du har sensorfläckar på bilden är inte kul. Sensorfläckar är nästan oundviktligt och beror på damm eller annan smuts som hamnar på sensorn och skymmer den. Om du byter objektiv så kommer smuts  för eller senare in i kameran. Sensorfläckarna blir som tydligast vid små bländare (stora f/-nummer) och drabbar därför främst landskapsbilder och andra bilder som tas med liten bländare. Tack och lov är det ganska lätt att åtgärda dessa fläckar i Lightroom. Det här borde alltid vara det sista steget innan du skriver ut en bild.

 

7. ÖVERTONINGSFILTRET I LIGHTROOM

Vi tar oss en titt på övertoningsfiltret i Lightroom och ser hur man kan använda det för att mörka upp eller ljusa ner delar av bilden. Tänk på att du också kan göra andra typer av justeringar med övertoningsfiltret. Det här var ett populärt inlägg!

 

8. EN DRÖMSK MEN ÄNDÅ DETALJERAD BILD – ORTONEFFEKTEN

Även detta var ett populärt inlägg om hur man kan skapa en drömsk och mjuk bild men ändå behålla viktiga detaljer i bilden. Man kan åstadkomma effekten på olika sätt jag visar en metod som jag använder i Photoshop.

 

9. HJÄLP MIN BILD LUTAR!

Här tittar vi på hur man kan beskära och räta upp en lutande bild i Lightroom. Man brukar säga att det inte finns några regler man inte kan bryta emot när man fotograferar, men när det gäller landskapsbilder bör man inte ha en sned horisont då det verkligen förstör intrycket. Råkade din horisont bli sned, inga problem det fixar du lätt i Lightroom och här kan du läsa hur.

 

10. STYR BLICKEN MOT MITTEN

Det första av två inlägg där vi tittar på vinjettering (ner mörkning av bildens kanter). Här använder vi Lightroom för detta och vi gör det på lite olika sätt. Vinjetter gör att betraktaren inte så lätt ”ramlar” ur bilden utan hålls kvar.

 

11. VINJETTERA I PHOTOSHOP

Och här i det andra inlägget använder vi Photoshop för att skapa en vinjett.

 

12. SKAPA EN SVARTVIT BILD I LIGHTROOM

Det första inlägget av två där vi tittar på olika sätt att konvertera en bild till svartvitt. I det hör första inlägget använder vi Lightroom.

 

13. SVARTVITT MED SILVER EFEX PRO 2

Här i det andra inlägget om svartvit konvertering använder vi insticksprogrammet Silver Efex Pro 2 som ingår i den kostnadsfria NIK collection

 

14. TA FRAM DETALJER

Det här inlägget handlar om en lite klurig Photoshopteknik som du kan använda för att dra fram detaljer ur en bild. För att få ett bra resultat måste man vara lite försiktig då metoden är väldigt kraftfull och inte passar alla bilder eller ens alla delar av samma bild.

 

15. ÅTERFÅ DETALJER EFTER ATT DU ANVÄNT FILTER

Många av oss tycker om att använda insticksprogram som lägger på filtereffekter på bilder (t.ex NIK collection, Perfect  Effects 10 osv) men en risk är att vi förlorar bilddetaljer i samma veva. Här visar jag en metod du kan använda för att få tillbaka detaljer som gått förlorade efter du använt ditt favoritfilter.

 

16. BESTÄM HUR LIGHTROOM TOLKAR RÅ-FILENS FÄRGER

Varför ser inte färgerna på min rå-fil likadana ut som på kamerans display? Ett sätt du kan efterlikna de inställningar som finns för kamerans jpg-filer är att ändra kameraprofil i Lightroom. Detta ger dig färger som liknar hur de såg ut på kamerans baksida men du har fortfarande kraften i rå-filen för vidare redigering.

 

17. HUR FÅR JAG DETALJER I BÅDE LJUSA OCH MÖRKA DELAR AV BILDEN?

Om du använder Lightroom 6 eller CC har du möjlighet att direkt slå samman olika exponeringar för att skapa en fil med stort dynamiskt innehåll (HDR), d.v.s du kan samtidigt ha kvar detaljer i ljusa och mörka delar av bilden. Det finns många program för att slå samman exponeringar till HDR men den stora fördelen med Lightroom är att om du börjar med rå-filer blir även HDR bilden en rå-fil vilket underlättar vidare bildbehandling. Dessutom ger Lightroom HDR-bilder som ser realistiska ut. Det här var utan jämförelse det mest populär inlägget 2016.

 

18. SKAPA ETT PANORAMA I LIGHTROOM

I Lightroom 6 eller CC kan du också slå samman flera överlappande bilder till en stor, ett så kallat panorama. Även här blir panorama-filen en rå-fil om du utgick från rå-filer.

 

19. HUR SKÄRPER JAG BILDEN?

Att använda lagom mycket digital skärpning kan verkligen få en bild att stå ut, men för mycket får bilden att se hemsk ut. I det här inlägget visar jag hur jag brukar göra för att skärpa en bild i Lightroom. Dessutom visar jag hur jag exporterar ut en jpg-fil från Lightroom som jag kan lägga upp på nätet eller skicka för utskrift.

 

20. BRUSREDUCERING

Digitalbrus kan behöva tas bort för att få en bra bild och hur jag gör detta visar jag i det här inlägget. Digital skärpning och brusreducering går hand-i-hand och jag visar en strategi för att hitta en bra kompromiss mellan dessa.

 

Det blev totalt 20 inlägg under 2016 (eller 21 med det här inlägget).  Nu kommer jag ta ett uppehåll i bloggandet över jul och nyår och komma tillbaka i januari. Skulle du vara intresserad att titta på mina bilder så finns jag på flera platser på nätet och jag skulle tycka det är jätteroligt om du har lust att följa mig på någon av dessa platser:

johanfotar.com

Instagram

500px

Flickr

Youpic

Fotosidan

Facebook

1x

 

Om det är något du vill jag ska skriva om så använd gärna e-postadressen här på sidan under min biografi och skriv till mig – om det är något jag kan så dyker det nog upp ett inlägg om det under våren.

Ha en fin jul allihopa!

Klart slut!

2 kommentarer

Yvette helgesson 16 Dec 2016

Hej! Tack för dina givande och lärorika inlägg. Jag får sådan inspiration och drivkraft av sådana som du. Du är ett proffs men har ändå en otrolig ödmjukhet att dela med dig av dina fix o trix o din kunskap. Jag är helt på hobbynivå och får därför en jätteskjuts i mitt skapande av detta. Och jag vill utvecklas vidare. Känns som jag står still just nu o detta driver mig framåt.
Tack så mycket och god jul o gott nytt!!!

Svara
    Johan Lennartsson
    Johan Lennartsson 17 Dec 2016

    Tack Yvette! Jätteroligt att höra att du tycker att inläggen är inspirerande och är till nytta! Ha det bra och god jul!!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.