Skapa en svartvit bild i Lightroom

Hej igen!

Nu är det dags för ett nytt inlägg och den här gången tänkte jag visa hur man kan använda Lightroom för att skapa svartvita bilder. Som vanligt kan man göra på lite olika sätt men ett sätt jag avråder ifrån är att bara dra ner mättnaden till noll i Lightrooms Grundläggande-panel (eller i vilket program du nu använder) då det ofta resulterar i en platt och tråkig svartvit bild.

 

Betraktarens ögat dras till de delar i bilden som har en stark färg, är ljusa eller har hög skärpa. Eftersom en svartvit bild saknar färg, är de medel vi har till buds för att styra betraktaren dit vi vill i bilden endast ljus (fotografera i bra ljus och skugga/efterbelysa i efterbehandlingen) och skärpa (tänk på skärpedjup vid fotograferandet och laborera med skärpan i efterbehandlingen). Titta gärna tillbaka på mina tidigare inlägg om hur man kan skugga/efterbelysa i Lightroom och Photoshop. Bilder med enkel komposition, tydliga linjer och starka kontraster brukar fungera bra när du vill konverterar till svartvitt, men detta är absolut ingen regel utan bara något att ha i bakhuvudet.

 

Låt oss börja. Tänkte gör ett försök att konvertera den här bilden till svartvit.

START
En bild tagen på Lime St järnvägsstation i Liverpool. Nikon D3000 och kitobjektivet 18-55/3.5-5.6 (@ 18mm, f/7.1, 1/80 sek, ISO 800)

 

(1) Det första jag gör är att jag framkallar rå-bilden i Lightroom som om bilden skulle förbli i färg men med mindre kontrast än vanligt vilket gör bilden lite platt. Nedan kan du se de inställningar i Grundläggande-panelen jag använde. Beskar också bilden så att jag slipper stolpen till höger i bilden samt att personen placeras i enlighet med tredjedelsregeln.

BILD-2

 

(2) Nu är det dags att göra bilden svartvit. Det gör jag genom att klicka på SvartvittNLM-panelen.

BILD-4
I NLM (Nyans, Luminans, Mättnad)-panelen kan du inte bara justera färgerna var för sig i bilden utan även konvertera bilden till svartvitt (fast färginformationen finns kvar så du kan alltid ångra dig och göra om bilden till färg igen)

 

BILD-4b
Inte helt oväntat ska du trycka på Svartvitt för att påbörja den svartvita konverteringen

 

(3) Det dyker upp en mängd reglage som kontrollerar hur olika färger från orginal bilden beteer sig i den svartvita bilden (kallas Svartvit mix). Genom att dra reglagen till höger gör du delar av bilden som i orginal innehåller den färgen ljusar och drar du till vänster mörkare. Du kan alltså förändra ljus/mörker i den svartvita bilden beroende på vilken färg som fanns i färgbilden. Lightroom använder en förinställning så de olika färgreglagen bilder ett S-form. Du kan nollställa alla värden genom att dubbelklicka på ”Svartvit mix” och du kan öppna Lightrooms inställningar och stänga av den här förinställningen om du vill.

BILD5

 

(4) Det kan vara svårt att komma ihåg vilken färg som fanns var i bilden och vissa färger är ju blandingar av färgerna som reglagen kan kontrollera.  Lösningen är att klicka på ”dubbelcirkeln” som finns uppe till vänster i panelrutan. Nu har du aktiverat det Riktade justeringsverktyget med vilken du kan klicka på en del av bilden och om du håller musknappen intryckt och drar uppåt kommer den färg eller färgblandning som finns under hårkorset bli ljusare (och om du drar neråt mörkare). Det här verktyget ger dig en otrolig kontroll över din svartvit konvertering och jag rekommenderar att du använder det riktade justeringsverktyget istället för reglagen en-och-en.

BILD6
Det riktade-justeringsverltyget gör det lätt att kontrollera den svartvita konverteringen. Genom att klicka på en del i bilden och dra uppåt kommer de delar av bilden som innehåller den färgen bli ljusare (och dra du neråt blir den mörkare)

 

BILD7
De här inställningarna blev det

 

(5) Ibland kan den svartvita konvertingen göra att bilden ser lite platt och till och med tråkig ut. Så kan vi ju inte ha det :-). Så jag förelår att du går tillbaka till ”Grundläggande-panelen” och ökar ”Klarhet” och om bilden är ett landskap eller arkitektur tål den ofta ganska mycket, men på porträtt fungerar det mindre bra (om du inte vill ha en hårt och slitet utseende).

BILD8

 

Tips: vill du ha en drömsk känsla i bilden kan du prova att ha ett negativt värde på Klarhet, men oftast brukar jag använda Ortoneffekten på bilden innan konverteringen.

 

(6) Prova också att med ALT-tangenten nertrycks dra Svärta-reglaget åt vänster tills du börjar se lite svarta prickar, dessa visar de pixlar som är helt svarta en så kallad svartpunkt. På samma sätt håller ner ALT-tangenten och dra Vita-reglaget åt höger tills du ser några vita prickar och dra då tillbaka så att dessa precis försvinner. Många svartvita bilder blir bättre om det finns både en svart- och vitpunkt (även om det finns ”matta” bilder som en del tycker om som saknar svart/vit-punkt).

 

(7) Eftersom ljus och skuggor är det enda som kan styra hur betraktaren ser den svartvita bilden  brukar jag jobba ganska mycket med skugga/efterbelysa när jag konverterar till svartvitt. Orsaken till att jag använde lite kontrast då jag framkallade färgbilden var att jag vill återställa kontraster i bilden selektiv genom att skugga/efterbelysa. Jag använder justeringspenseln och det radiella filtret. Titta gärna tillbaka på inlägget om hur du kan skugga/efterbelysa i Lightroom.

Prova att använd justerspenseln (eller det radiella- eller övertonings-filtret) för att lokalt öka klarheten, eller kanske till om med minska den.

BILD9
För att dra betraktaren in i bilden har jag ljusat upp/mörkat ner linjer som leder in i bilden mot den ljusa delen längst in i bilden.

 

Så där nu är bilden konverterad och klar!

KLAR
Här är den färdiga bilden. Jag har försök skapa en lite mer dramatisk bild där betraktaren sugs in i bilden.

 

OMATTAD
Så här blir bilden om jag drar ner mättnaden till noll i grundläggande panelen. En ganska tråkig svartvit konvertering tycker jag…..

 

…men om du vill kan du fortsätt och prova att tona högdagrar och skuggor, sk delad toning. Ibland fungerar det bra på svartvita bilder även om jag ska erkänna att jag inte så ofta använder den här funktionen.

(8) Låt oss öppna Dela toning-panelen med vilken du kan tona in en färg i högdagrarna och en annan i skuggorna. Nyans och mättnad bestämmer vilken färg och hur stark den ska vara och med reglaget Balans bestämmer om toningen i högdagrarna eller skuggorna ska dominera.

BILD_10

BILD_10b

 

Tips: En vanlig färgkombination är att ha en varm gulfärg i högdagrarna och en kall blå-lila i skuggorna.

Tips: du behöver naturligtvis inte tona både hög- och lågdagrara utan du kan välja bara den ena. Ibland blir det bra att ha en blå-lila ton i skuggorna men inte tona högdagrarna.

Tips: det kan även vara effektfullt att använda delad toning på färgbilder.

 

(9)  Vi börjar med att tona högdagrarna. Du väljer färg med reglaget Nyans  och ett trick är att hålla nere ALT-tangenten för då ser du en kraftig toning av hela bilden vilket hjälper att välja färg. När du valt färg släpper du ALT-tangenten (toning försvinner) och öka långsamt Mättnads-reglaget  tills du tycker om toningen. Upprepa samma procedur för reglagen som kontrollerar skuggorna. Prova att flytta balans-reglaget  för att se om hur det blir.

bild11
Det blev en klassisk dela toning med lite gul färg i högdagrar och en blå kalla nyans i skuggorna

 

Sådär nu är bilden klar!

KLAR-2

 

Tips: om du är ute efter en mer ”analog känsla” i din digitalabild har Lightroom en effekt som heter Korn, vilket kan ge bilden en viss stäming. Korn hittar du under fliken Effekter där även vinjettering finns. Experimentera och se vad du gillar (brukar inte lägga till korn i bilder så jag kan inte gå några rekommendationer om inställningarna)

Tips: om du har en bild som du tycker mycket om men den är väldigt brusig så kan en sätt att rädda bilden vara att brusreducera så mycket du behöver. Risken är att  bilden blir för ”plastig” av brusreduceringen och då kan det fungera att lägga på Korn vilket kan resultera i en bild med skön känsla i. Fungerar på både färg- och svartvita bilder – ibland…..

Tips: Ibland vill du kanske dra ner färgerna i bilden men inte göra den svartvit och en sådan effekten kan du få till genom att i Grundläggande-panelen dra ner reglaget för Lyster (ganska mycket, ibland till och med till -100%, det blir ändå lite färg kvar)

 

I nästa inlägg ska jag visa ett annat sätt att konvertera en bild till svart-vitt med hjälp av Silver Efex Pro 2 som är insticksprogram (plug-in) som finns för Lightroom och Photoshop. Silver Efex Pro 2 och är en del av NIK collection som innehåller sju olika program, alla med hög kvalitet. Det som gör dessa extra bra är att de är gratis att ladda ner från https://www.google.com/nikcollection/.

Klart slut!

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.