Samsung ST550

Kompaktkameror 17 feb 2010

Samsung ST550 är en innovativ ultrakompakt kamera som bland annat erbjuder en andra LCD-skärm på framsidan. Andra intressanta detaljer är en tryckkänslig skärm, geststyrning och ett HD-filmläge.

Av Dietmar Heinrich

Samsung-ST550
Samsung-ST550

Samsung ST550 är en minst sagt kul nyhet på kompaktkamerafronten. Den allra trevligaste detaljen är naturligtvis framsidans extraskärm som bland annat underlättar fotografering av självporträtt. Därtill ståtar den här kameran med en vansinnigt högupplöst tryckkänslig skärm, ett 4,6x optiskt zoomobjektiv på motsvarande 27-124,2 mm, en CCD på 12,2 megapixlar samt en optisk bildstabilisator. Därtill erbjuds ett HD-filmläge.

Kameran startar blixtsnabbt, och den första bilden kan tas direkt efter att du har tryckt på strömknappen.

Autofokusen arbetar relativt snabbt under bra ljusförhållanden. När ljuset blir lite sämre så har den dock en förmåga att söka en liten stund.

I kamerans högsta upplösning erbjuder kameran en högsta seriebildtagningshastighet på cirka en bild per sekund, vilket inte är speciellt snabbt i sammanhanget. Zoomning från det yttersta vidvinkelläget till det yttersta teleläget går dock relativt snabbt.

Hantering och reglage
Trots det lilla formatet så är den här kameran konstigt nog ganska greppvänlig. Kamerans ovansida hyser startknapp, avtryckare och zoomreglage. Det sistnämnda utgörs av en platta som står på högkant och du zoomar genom att vika plattan till höger eller vänster. Jag brukar vara lite smått negativ mot dylika lösningar, men Samsung har ändå lyckats ganska bra med just sin variant. Den får med andra ord godkänt, även om jag alltså hade föredragit ett mer traditionellt zoomreglage.

Den bakre LCD-skärmen tar upp hela baksidan, som helt saknar traditionella knappar. Skärmen är nämligen tryckkänslig och i vanlig ordning blev jag nästan beroende av att använda de olika skärmfunktionerna och göra inställningar. När man väl kommit in i arbetssättet så går det faktiskt snabbare att göra inställningar på det här sättet. Bara en sådan sak som att det är möjligt att ställa fokuspunk med fingret är ju helt fantastiskt enligt min mening.

Kameran erbjuder, förutom ett traditionellt autoläge och ett programläge, även ett smart autoläge. I det läget väljer kameran automatiskt lämpliga kamerainställningar beroende på vilken typ av motiv som identifieras. Det är praktiskt om du inte känner till hur du ställer in kameran för olika motiv.

Där slutar dock inte listan över innovativa inställningsmöjligheter. Samsung har även lagt till geststyrning. Genom att trycka längst till höger på skärmen och därefter vinkla kameran åt lite olika håll så går det nämligen att i bildtagningsläget byta fotograferingsläge mellan programläget, det smarta autoläget och filmläget. Även bildvisningsläget erbjuder stöd för gester.

Ytterligare en smart detalj är att kameran skakar till en aning vid varje knapptryckning, vilket känns som en helt logisk respons på att knappen verkligen blev intryckt.

Därtill bör nämnas att den bakre skärmen erbjuder hela 1 152 000 bildpunkter. Detaljrikedomen är det alltså inget fel på, och skärmen är också riktigt trevlig att använda i bildtagnings- och bildvisningslägena.

Den riktigt stora stjärnan hos den här kameran är dock den främre 1,5-tumsskärmen. Den kan visa motivet du håller på att fotografera, vilket underlättar exempelvis självporträtt. Men den kan även visa exempelvis en animerad clown vilken kan underhålla barn som under normala fall inte kan sitta stilla vid porträttfotografering. Extraskärmen är smart och innovativ. Vi gillar!

Ansiktsigenkänningsfunktionen erbjuder bland annat möjlighet till leendeidentifiering samt identifiering av stängda ögon. Därtill går det att lära kameran att känna igen specifika ansikten, vilket gör att den fokuserar på ”kändisar” vid fotografering av exempelvis gruppbilder.

ST550 är en av de första Samsung-kamerorna där man lämnat de traditionella SD-korten till förmån för de betydligt mindre microSD-korten. Hur smart den förändringen var får naturligtvis tiden utvisa. Jag kan bara konstatera att de nya korten är otroligt små och därför extra lätta att tappa bort. Dessutom intalar jag mig att många användare äger en hel del SD-kort sedan tidigare och nu alltså blir tvingade att köpa nya kort vid byte av kamera.

Kameran erbjuder videoinspelning i bland annat HD-upplösning (1280 x 720) i hastigheten 30 bilder per sekund, och en filmsnutt kan bli maximalt 20 minuter. Det går att zooma under videoinspelning och det går faktiskt även att pausa en inspelning, vilket är smart. Därtill erbjuds enklare videoredigering direkt i kameran och du kan även klippa ut en stillbild direkt ur ett videoklipp. Jag noterar dock att kameran fokuserar enbart när du startar inspelningen. Under filmning sker alltså ingen ny fokusering om du förflyttar dig, vilket är en nackdel.

Enligt CIPA klarar batteriet enbart 180 bilder per laddning, vilket inte heller är helt ok.

Bildkvalitet
Samsung ST550 får godkänt i de flesta lägen även bildkvalitetsmässigt. Dock noterar jag att det inte är fel att höja kamerans kontrastinställning ett, eller till och med två steg, då standardinställningen är lite lågt ställd. Kamerans färgåtergivning får dock klart godkänt i alla lägen.

En sak jag upptäckte är dock att kameran har problem med underexponering i vissa lägen inomhus. Problemet visade sig oftast uppstå vid användning av blixt, men även i vissa lägen när blixten inte användes. Man får helt enkelt vara uppmärksam på problemet och kommer runt det genom att välja punkt- eller centrumvägd ljusmätning i kombination med exponeringskompensation.

En positiv sak med blixten är att den bländar ner riktigt snyggt i porträttläget och undgår på det viset utfrätta hudtoner. Överlag så ger kameran dessutom korrekt återgivna hudtoner i de flesta lägen.

Objektivet erbjuder en relativt jämn skärpa över hela ytan. Någon större försämring ut mot kanterna sker alltså inte, vilket är ett riktigt bra betyg för en kamera i den här klassen.

Däremot lider objektivet av en del kromatisk aberration i kontrastrika områden. Problemet är dock inte alltför stort.

ISO-testet visar att kameran tar brusfria bilder upp till och med ISO 200. Vid ISO 400 dyker det upp ett svagt färgbrus vilket främst syns i mörka täckande områden och skuggområden. I det läget försämras även detaljskärpan en aning. Vid ISO 800 ökar bruset en hel del, vilket får ytterligare detaljer att försvinna. ISO 1600 och ISO 3200 bör undvikas. Brusprestandan får med andra ord betecknas som standardmässig för klassen.

 

Kontakt: Samsung, www.samsung.se

Konkurrenter

Sony Cyber-shot DSC-T500
Den här kamerans tyngd och välbyggda reglage är minst sagt imponerande. Det enkla handhavandet med den tryckkänsliga skärmen som bas för alla inställningar är helt lysande och dessutom är det lättillgängliga och i sammanhanget avancerade filmläget en klar bonus. Allt hade varit frid och fröjd om inte kameran hade uppvisat vissa brister både i hastighetsprestanda och bildkvalitet.

Nikon CoolPix S52c
WLAN-funktionen i den här kameran är kul och ganska unik. Kameran tar dessutom ganska trevliga bilder i många situationer. Hastighetsprestandan är dock under all kritik i många lägen och visst hade det varit trevligt med ett lite större vidvinkelläge.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.