TEST: CANON 1300D VS NIKON D3400

Systemkameror 7 Apr 2017

Båda de här kamerorna riktar sig till nybörjare eller fotografer med en tajt budget, så du kommer inte hitta några spjutspetsspecifikationer här. Men du vill ha en kamera som levererar bra prestanda över ett stort omgång vardagsmotiv, men som även är lite framtidssäker så att du inte växer ur den så snart du blir en skickligare fotograf.

Test5

Canons EOS 1300D och Nikons D3400 har båda APS-C-sensorer. Canons är något mindre – bara med en millimeter här och där – men det förklarar varför Canon har en beskärningsfaktor på 1,6x och Nikon har en på 1,5x.

Du måste multiplicera ett objektivs faktiska brännvidd med respektive tal för att få fram den effektiva brännvidden. Så ett kitobjektiv på 18-55 mm på Canon motsvarar ett 29-88 mm-objektiv i fullformatstermer, medan på Nikon motsvarar det 27-83 mm. I praktiken kommer du knappt märka någon skillnad. Båda kamerorna har ett stort urval objektiv bakom sig.
EOS 1300D använder en 18-megapixelsensor som har tjänat många Canon-kameror väl, men den ligger ett steg bakom 24MP-sensorerna i de nyare (och dyrare) EOS 750D och 760D. Nikon D3400 har en uppdaterad 24MP-sensor, som de som finns i Nikons mer avancerade kameror. Men det handlar inte bara om megapixlar: varje ny generation av sensorer brukar ha lite bättre bruskontroll och dynamiskt omfång. D3400 ligger även i framkant vad gäller ISO-omfång. Den kan fotografera vid känsligheter från ISO 100 till 25 600, medan EOS 1300D endast går från ISO 100 till  6 400. Men den kan gå upp till ISO  12800 i det utökade läget. D3400 har alltså en fördel i svagt ljus. Den är också lite bättre utrustad för actionfotografering, men en bästa kontinuerlig fotograferingshastighet på fem bilder per sekund, jämfört med 3 bps hos 1300D. Ingen av kamerorna är egentligen en sportspecialist, men Nikon är lite mer mångsidig.

Det finns ingen större skillnad när det gäller autofokusen. Canon har ett AF-system med nio punkter, inklusive en mer korrekt sensor av korstyp i mitten; medan Nikon har ett AF-system med elva punkter, också med en av korstyp i mitten. De är enkla jämfört med andra, men absolut tillräckliga för de flesta som precis kommit igång. Autofokushastigheten och svarstiden beror också på objektivet. Nikon D3400 kommer normalt med Nikons senaste 18-55 mm AF-P VR (Vibration Reduction)-objektiv, vilket är snabbt, tyst och väldigt bra. Vissa kit kommer med ett objektiv utan VR, men de är bäst att undvika.

EOS 1300D kommer i olika kit. Det billigaste inkluderar ett 18-55 mm DC III-objektiv, vilket inte har någon bildstabilisering. Det tar definitivt ner priset, men vi rekommenderar att du letar upp ett bättre paket, helst med 18-55 mm IS II-objektivet. Det är lite dyrare, men det är värt pengarna för bildstabiliseringen.

Du får trådlös uppkoppling med båda kamerorna. D3400 har Nikons SnapBridge-teknik som använder Bluetooth LE (low energy) för att bevara en koppling mellan din smartphone eller surfplatta. Så du kan direkt använda webbstorlekar av dina bilder på din smarta enhet, men du kan inte föra över bilder med full upplösning eller använda din smarta enhet för att fjärrstyra kameran. EOS 1300D har inbyggd WiFi och NFC, men inte Bluetooth. Det är lite krångligare att få igång en WiFi-uppkoppling, men du kan sedan överföra fullstora bilder till din smarta enhet, och fjärrstyra 1300D.


Test2Konstruktion och hantering
När du ställer de här kamerorna sida vid sida så är Nikon D3400 betydligt mindre. Nikons 18-55 mm AF-P-objektiv fälls ihop till en kortare längd via en knapp på sidan, men Canons 18-55 mm-objektiv är inte större. Från ovansidan är de här två kamerorna ganska lika, med en lägesratt på högersidan som erbjuder Programläget, Bländarförval, Slutartidsförval och manuella lägen, samt en samling motivlägen och ett helautomatiskt läge.

Canons av- och påreglage sitter runt basen på lägesratten, medan Nikons sitter runt avtryckaren. Det är lätt att stänga av och på D3400 med en hand, men med Canon behöver du hålla kameran i vänsterhanden och vrida på reglaget med din högra. Båda kamerorna har endast en kontrollratt: Canons sitter på ovansidan av greppet, på framsidan, medan Nikons sitter på baksidan. Båda fungerar väldigt bra, men den här gången är rollerna ombytta – du kan arbeta med Canons ratt med en hand, men med Nikon behöver du använda båda. På baksidan utnyttjar EOS 1300D utrymmet väl, och har samlat alla knapparna på högersidan och därmed frigjort mer utrymme för fyrvägskontrollerna, vilka också fungerar som genvägar för matningsläget, ISO-inställningen, AF-läget och vitbalansen. D3400 har precis lika många knappar, och fyra av dem är placerade vertikalt på vänstersidan. Det tvingar skärmen till höger, vilket lämnar mindre utrymme för navigationskontrollen, vilken är mindre och inte erbjuder tillgång till fotograferingsinställningar på samma sätt som Canon gör. Det finns en nyckelskillnad mellan de här kamerorna – Canon erbjuder mer direktåtkomst till kamerainställningar när du fotograferar, medan Nikon förlitar sig mycket på skärmen och verkar behöva fler klick och navigering på skärmen för att åstadkomma samma grundläggande justeringar.

För totala nybörjare fungerar D3400 väldigt bra – särskilt det inbyggda Guideläget, vilket är nästan som att ha en fotomanual inne i kameran. Det förklarar inte bara inställningar för olika typer av fotografering, utan applicerar dem också. Men när du har lärt dig grunderna kan du känna att D3400:s arbetssätt är för långsamt och för inriktat på nybörjare, och istället längta efter de mer direkta kontrollerna som erbjuds av 1300D.

Bedömda helt på hantering, kontroll och känsla så kommer EOS 1300D etta. Den har rätt storlek och erbjuder vanliga justeringar på ett mycket mer direkt sätt. D3400 känns lite liten, och trots att den erbjuder precis lika många knappar och rattar som Canon så används de inte lika effektivt.

TestPrestanda
Bilderna från D3400 är generellt skarpare med mer kontrast och klarhet än Canons. Det beror delvis på exponeringssystemet, vilket hanterar ett stort antal situationer väldigt bra – 1300D verkar däremot ha en liten tendens till att överexponera. Utomhus producerade D3400 krispiga och välexponerade bilder, men med en ganska kall ton. 1300D producerade mycket mer behagliga bilder som fångade den låga solens diskreta värme på ett mer effektivt sätt. Du kan få olika resultat om du experimenterar med vitbalansinställningarna, bildstilarna och RAW-bearbetning, men från grunden är Canons resultat lite mer tilltalande.

Vid höga ISO-inställningar drog D3400 ifrån väldigt snabbt. Man förväntar sig att en sensor med fler megapixlar ska vara sämre vid högre ISO-inställningar, inte bättre, men Nikons sensor är nyare än den design som används i EOS 1300D. D3400 har en maximal ISO som är 2 steg högre än Canons, och det är en bra guide till skillnaden i bildkvalitet vid hög ISO. Vid ISO 6,400, Canons maximala, stod sig D3400 mycket bra och levererade mycket skarpare bilder.

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.