TEST: EXOLENS PRO MED OPTIK FRÅN ZEISS FÖR IPHONE 7

Tillbehör 2 Jun 2017

test3Det finns ingen brist på extraobjektiv för iPhone, men man förväntar sig normalt inte särskilt mycket vad gäller kvalitet från dem. Men iPhone i sig har en ganska seriös kamera och ett ganska bra in-byggt objektiv, och de tas på allvar av ganska många seriösa fotografer.

Det är också tanken bakom det här samarbetet mellan Exolens och Zeiss, där Exolens erbjuder fattningen och Zeiss erbjuder objektiven.

Lösningen kommer i två delar – iPhone-adaptern som du monterar objektiven på, och ett val av objektiv. Exolens har precis lanserat ett uppdaterat fäste för iPhone 7.  iPhone 7 Plus kommer så klart med ett annat problem eftersom den har sitt egna inbygga teleobjektiv. Exolens säger att det inte fungerar på den.

Konstruktion och hantering

0,6x-vidvinkeln och teleobjektivet använder dyra asfäriska objektivelement. Det står klart från ögonblicket du plockar upp dem att det finns seriöst glas inne i det vackra höljet.

Fästet ser lite galet ut, men det sitter tajt och säkert. Det har två andra användbara delar, inklusive en “cold shoe-fattning” för en användning av en LED-panel eller mikrofon, och ett stativfäste för långa exponeringar. Du sätter fast ditt valda objektiv via en skruvgänga. Om du har kalla fingrar eller börjar få slut på tålamod så kan det vara lite ansträngande, så du behöver ta det lugnt och metodiskt.

Prestanda

Vi lade mest tid på vidvinkelobjektivet eftersom det är med sådana vi normalt förväntar oss att optiska kompromisser ska krypa in i bilderna. Men det levererar skarpa detaljer ända ut i kanterna, utan märkbar distorsion. Det är till och med sällsynt med objektiv till systemkameror, så att få den prestandan från ett iPhone-tillbehör är imponerande.

Teleobjektivet är också bra, och makroobjektivet är riktigt roligt, trots att vi behövde justera zoomen ibland.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.