TEST: NIKON 1 J5

Systemkameror 17 Dec 2015

En blandning av högteknologiska funktioner och retrodesign ger J5 massor av charm

Nikon1j5-fram-Wordpress En liten och lätt kamera är ibland det bästa alternativet när du är på resande fot, eller helt enkelt befinner dig i en situation där du vill ta ögonblicksbilder istället för att skapa konst. Nikons senaste spegellösa systemkamera är helt klart intressant för systemkameraägare som är ute efter ett mindre alternativ eftersom kameran får plats i fickan, men ändå ger dig massor av kontroll.

J5 är snyggare och har fått ett förstärkt retroutseende jämfört med J4-modellen den ersätter. Huset är av plast som påminner om metall, och det känns välkonstruerat.

Med den nya 20,8 MP-sensorn i CX-format (en tum) har J5 den högsta upplösningen av samtliga Nikon 1-kameror hittills. Utöver det är den bakbelyst, vilket bör vara positivt för prestandan i svagt ljus. Under skalet sitter även den nya processormotorn Expeed 5A, vilken ger några extra videoalternativ. Den främsta funktionen i det fallet är 4K-fotografering, vilken dock bara finns tillgänglig vid 15 bilder per sekund. Det är även troligt att filmare kommer bli besvikna på avsaknaden av externa portar för mikrofon och hörlurar.

Spegelreflexkameror kan bara drömma om att få till de fotograferingshastigheter som J5 erbjuder. Kameran är nämligen kapabel till att ta 60 bilder per sekund, vilket bör vara tillräckligt snabbt för

Nikon1j5-ovan-Wordpress att fånga ögonblick på bara någon millisekund, exempelvis vattenstänk. Men antalet bilder du kan ta begränsas av kameras buffertstorlek – den blir nämligen full efter ungefär 20 bilder, vilket gör seriebildshastigheten lite mindre spektakulär än vad det till en början verkar.

Konstruktion och hantering

Slutaren är elektronisk, vilket har ett antal fördelar. Mest imponerande är den kortaste slutartiden på 1/16 000 sek, vilken är perfekt för att fånga snabb action eller fotografera med stora bländare i starkt ljus. Dessutom är en elektronisk slutare helt tyst.

Som de övriga kamerorna i Nikon 1-serien har J5 ett hybridautofokussystem med 171 autofokuspunkter, varan 105 är fasdetekterande punkter, fördelade över hela bildsensorn. Nikon vill gärna skryta om J5:s autofokushastighet, och vi kan bara konstatera att den är blixtsnabb i bra ljus. I svagare ljus noterade vi att objektivet dock har en tendens att jaga runt en aning, men det är fortfarande ganska bra i alla, förutom de allra mörkaste, förhållandena.

Genom att växla till följande fokus kan du hålla fokus på ett specifikt motiv när det rör sig i scenen. När du har ställt in motivet du vill följa spåras det tills du säger åt kameran att sluta följa. I praktiken fungerar det ganska bra, men det är lätt hänt att ett annat motiv kommer in i bilden och förvirrar kameran, vilket kan vara problematiskt om du exempelvis fotograferar lagsporter.

J5:s manuella fokusering kunde vara bättre. Kitobjektivet på 10-30 mm har ingen fokusring, så du måste använda reglagen på huset. När du har valt manuell fokusering trycker du på OK-knappen för att se en förstorad bild av scenen. Sedan kan du använda bläddringsratten på baksidan av kameran för att justera fokus.

En nyhet i J5-modellen är att den har en lägesratt på ovansidan som ger direktåtkomst till halvautomatiska och manuella exponeringslägen – Slutartidsförval, Bländarförval och manuellt läge – samt en samling motivprogram- och helautomatiska lägen.

På baksidan av kameran sitter den tryckkänsliga tretumsskärmen med
1 037 000 pixlar. Den kan dessutom vändas 180 grader om du vill ta selfies, och kan även lutas nedåt.

Nikon1j5-bak-WordpressDu kan använda den tryckkänsliga skärmen för att ställa in ett antal nyckelfunktioner, som autofokuspunkt och de olika alternativen i menyerna. En funktionsmeny, tillgänglig via uppåtknappen på baksidan av kameran, ger dig snabb tillgång till viktiga inställningar som ljusmätning och ISO-värde.

Kamerans generella hanteringshastigheter kan vara lite långsamma. Det tar exempelvis mellan en halv och en sekund för en bild att visas, vilket gör att det ibland går lång tid mellan bilderna som tas.

Kameran erbjuder WiFi- , liksom NFC-stöd (Near Field Communication) för att möjliggöra snabba uppkopplingar mellan kameran och kompatibla smarta enheter. Det är ganska lätt att koppla upp sig mot kamerans WiFi-system då det finns en särskild knapp på baksidan av kameran som du kan trycka på, antingen i fotograferings- eller visningsläget. Om du har en NFC-enhet så nuddar du helt enkelt de två enheterna mot varandra för att skapa en koppling. Tyvärr är den kostnadsfria Nikonappen lite begränsad, och erbjuder dig enbart möjligheten att öppna slutaren och se bilder du redan har tagit.

Prestanda

J5 erbjuder ett större känslighetsomfång än föregångaren J4, och når ISO 160-12800. Det generella intrycket av JPEG-bilder vid normala storlekar eller webbstorlekar är fantastiskt. Vid granskning av en bild i 100 procent noteras viss uppmjukning även i den lägre änden av känslighetsskalan.

En närmare titt på motsvarande RAW-filer i Nikon Capture NX-D avslöjar att en ordentlig mängd brusreducering appliceras på JPEG-filer. Om du fotar i RAW-format finns det utrymme att applicera den mängd brusreducering du föredrar, vilket är praktiskt om motivet har mycket detaljer.

I det stora hela gör kamerans flerzonsljusmätning ett bra jobb och skapar korrekta exponeringar. Men ute i fält krävdes i vissa lägen positiv exponeringskompensation. I artificiellt ljus strävar den automatiska vitbalansen lite åt onaturligt varma toner, men det är inget ovanligt fenomen i kameror av det här slaget och är inte alltför alarmerande.

Nikon har med 1 J5 skapat en kapabel kamera som passar bra som backup för en spegelreflex. Du kan använda F-fattningsoptik via en adapter, men tänk på beskärningsfaktorn på 2,7x (ditt 50 mm-objektiv blir exempelvis ett 135 mm-objektiv).

Det fullständiga testet inklusive testvärden hittar du i tidningen Fotografen 1-2015, som du enklast köper via Faktaböcker.se.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.