TEST: SONY A6000

Systemkameror 20 feb 2015

Vad får du om du korsar A7R med NEX 6? Här ser vi om Sony Alpha 6000 har det bästa av båda världarna

SonyA6000-fram-Wordpress

Sony A6000 skulle kunna beskrivas som APS-C-versionen av fullformatskameran A7. I samband med lanseringen av A6000 passade Sony dessutom på att lägga ner två gamla NEX-serier – NEX-6 och NEX-7. Sony förväntar sig att många tidigare NEX-7-ägare kommer att uppgradera till A7-serien, medan A6000 är designad för att möta behovet hos de som i nuläget har NEX-6.

A6000 är liten och elegant och delar utseende och känsla med A7. Den är utrustad med en nydesignad 24,3 MP CMOS-sensor i APS-C-format, vilket gör kameran till en direkt konkurrent till exempelvis Fujifilm X-E2, Olympus OM-D E-M1 och Panasonic Lumix G6.

Funktioner

Utöver den nya sensorn är A6000 utrustad med Bionz X, Sonys senaste processor, vilken också sitter i företagets senaste fullformatskameror som A7, A7R och A7S. Sony hävdar att Bionz X är tre gångare snabbare än tidigare generationens processor. Bildsensorn har 179 fasdetekterande autofokuspunkter. Det finns även 25 kontrastdetekterande AF-punkter för hybridautofokussystemet. Vid tiden för lanseringen hävdade Sony att kamera hade den snabbaste autofokusen i världen bland kameror med en sensor i APS-C-storlek.

På baksidan av A6000 finns en lutningsbar LCD-skärm, vilken får sällskap av en elektronisk sökare med 1,4 miljoner pixlar.

A6000 erbjuder både inbyggd WiFi- och NFC-kommunikation och, precis som hos flera andra Sonykameror, går det att ladda ner smarta appar från Sonys molnbaserade lagringstjänst PlayMemories (www.sony.net/Products/playmemories).

SonyA6000-bak-Wordpress

A6000 finns som kit med powerzoomen 16-50 mm f/3,5-5,6, vilket är ett likadant objektiv som går att köpa i kit tillsammans med A5000. Du kan även välja att köpa enbart huset istället välja bland det stora urvalet E-fattningsobjektiv. Det kanske mest perfekta allroundobjektivet till den här kameran är Zeiss 16-70 mm f/4, men det kommer med en prislapp på cirka 9 000 kronor, vilket är ganska mycket mer än vad kamerahuset kostar.

Konstruktion och hantering

Uppskattar du många knappar och reglage så kommer du att tycka om A6000. Den har nämligen massor av den varan, och i princip samtliga är anpassningsbara.

A6000 har ett grepp som är en aning mer framträdande än greppet på NEX-6, vilket gör det enklare att hålla. Dessutom är kameran täckt av en gummerad yta vilket ytterligare förbättrar greppet. På kamerans ovansida sitter två rattar: en för att välja fotograferingsläge (exempelvis helautomatisk, halvautomatisk eller manuellt), och den andra för att justera slutartiden eller bländaren beroende på vilket läge du fotograferar i.

Att ställa in autofokuspunkten på den här kameran hade gått snabbare med en tryckkänslig skärm, men det blir ändå förhållandevis enkelt om du ställer in några av de anpassningsbara knapparna på rätt sätt. För att göra saker och ting snabbare ställer du in Fokusområde på Flexibel punkt. Därefter behöver du bara trycka på knappen i mitten av fyrvägskontrollen på kamerans baksida för att kalla fram alternativet för val av fokuspunkt. Du kan sedan använda flervägskontrollen för att navigera runt på skärmen. Det kan vara värt att notera att detta är standardvalet för den mittenknappen när Flexibel punkt är valt: om du har den inställd på något annat så fungerar den inte på samma sätt.

SonyA6000-ovan-Wordpress

Skärmen på baksidan är förvisso inte tryckkänslig, men däremot så är den lutningsbar, vilket är användbart när du fotar från udda vinklar, eller när du vill skydda skärmen från blänk. Sökaren är ljus och tydlig, och verkar inte lida märkbart av någon fördröjning. Det går enkelt och snabbt att göra WiFi-inställningarna, vilka gör det enkelt och snabbt att dela bilder mellan kameran och din smartphone eller surfplatta.

Prestanda

Sony producerar några av de mest intressanta spegellösa systemkamerorna som för tillfället finns på marknaden, och A6000 är ytterligare en modell som presterar bra. Bilderna är fantastiska, med rejält mättade färger. Du kan experimentera med utseendet hos JPEG-bilderna direkt i kameran genom att justera de kreativa stilarna.

A6000 återger detaljer väldigt bra. Granskar du bilder vid 100 procent från runt ISO 1600 och uppåt kommer du förvisso notera områden i bilden som är något mjukare, men den generella kvaliteten är fortfarande bra. Generellt börjar uppmjukningen bli ett problem vid normala framkallningsstorlekar först i bilder tagna från ISO 3200 och uppåt.

Kamerans ljusmätningssystem gör ett bra jobb med exponeringen, trots att det ibland har problem i situationer med hög kontrast där du behöver ange exponeringskompensation. På liknande sätt presterar det automatiska vitbalanssystemet bra, men det kan bli något förvirrat under artificiella ljuskällor.

I bra ljus är autofokushastigheterna väldigt höga. Prestandan faller en aning i takt med att ljusnivåerna faller, men problem med att låsa på motiv uppstår först i väldigt mörka förhållanden.

SonyA6000-bild-Wordpress

Kitzoomen på 16-35 mm f/3,5-5,6 är ett bra allroundobjektiv att komma igång med, men det här är en typ av kamera som du kommer vilja köpa extra objektiv till. Som tur är finns det flera bra objektiv för E-fattningen.

Batteritiden är bättre än hos A7, troligen på grund av den mindre sensorn, men det är fortfarande värt att köpa ett extra batteri om du ska ut och resa.

Det kompletta testet av Sony A6000 är publicerat i DigitalFoto nummer 11-2014. Det kan du köpa här.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

2 kommentarer

Thomas Ahrndt 20 feb 2015

Kameran kom ut före sommaren 2014 så det här testet känns lite ålderstiget! Mycket som handlar om huset känns rätt men inte ett ord kring E optiken förutom Zeisszoomen för 9000:- i artikeln här. Räknar man på huset + 9000 så är vi uppe i 15000 och då är en a7 inkl optik ett betydligt bättre köp! Jag pratade med en Sony kille som sa att ” det finns ju bra Sigmaoptik” och det säger en hel del om Sonys E optik som inte förnyats senaste åren! Jag fick visserligen ett vagt löfte om uppdateringar men när då? Sony har lagt 100% kraft på A7 serien och FE optik! Det är inget att hymla om och det kanske är där problemet ligger! Folk vet inte vad som sker eftersom E optiken är så styvmoderligt behandlad och man kan få en vag känsla av att a7 systemet ger mer intäkt för Sony!

Svara
    Dietmar Heinrich
    Dietmar Heinrich 24 feb 2015

    Hej Thomas,
    Du har rätt. Testet är inte helt nytt, men ändå fortfarande aktuellt. Vi håller på att komplettera testerna på tidningens nya webbplats, och då tyckte jag att det var relevant att ta med testet av sony A6000.

    Med vänlig hälsning,
    Dietmar Heinrich
    Chefredaktör DigitalFoto

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.