Använd Photoshop tillsammans med Illustrator

Guider 11 Aug 2011

Photoshop och Illustrator fungerar utmärkt tillsammans. Här är några essentiella tips för att få ut det mesta från dem.

01 CMYK-svart
Det finns många kombinationer av svart, den vanligaste, Rich Black (svartare än svart), innehåller alla fyra bläcksorter – 75C, 68M, 67Y, 90K – vilket är standarden i Photoshop. Notera dock att standardsvart i Illustrator och InDesign inte är Rich Black, utan Plain Black (K=100). Du kan använda Rich Black för större områden, men helst inte för mindre textstycken och liknande. Ett annat bra tips: om du tror att din text ligger precis på gränsen storleksmässigt för att använda Rich Black, kan du fylla i ramlinjerna på din text med 0.5 eller 1 punkt med K=100.

02 Dela färgrutor
Dela de färgrutor du skapar genom att spara ett färgrutorbibliotek att dela. Genom att göra detta, försäkrar du dig att färgerna är samma i alla applikationer (förutsatt att dina färginställningar är synkroniserade). I Färgrutorpanelen, skapar du de färgrutor du vill använda och väljer “Spara färgrutor för utbyte” från panelmenyn (se skärmdump). Nu kan du läsa in färgrutorna i vilket program som helst. Du kan även skapa och dela färggrupper genom att använda Kuler-panelen eller Kuler-hemsidan (http://kuler.adobe.com).

03 Exportera lager till filer
För att exportera olika lager, kan du exportera och spara lager som individuella filer i en rad olika format, som PDS, BMP, JPEG, PDF och TIFF. Ett bra användningsområde är när stora delar av din design är vektorbaserad i Illustrator och du vill använda flera rasterbilder för att förbättra din komposition. För att göra detta går du till Arkiv > Scripts > Exportera lager till filer. Alternativ att välja ifrån inkluderar typ av fil du vill exportera, dess kvalitet och var den sparas.

04 Använd Photoshop-element i Illustrator
Adobe Illustrator kan både öppna och placera Photoshop-filer, så du behöver inte spara eller exportera din Photoshop-bild till ett annat format. Om du placerar en bild i en öppen Illustrator-fil, kan du antingen infoga bilden som vilket element som helst, eller bibehålla en länk till originalfilen. Även om du inte kan redigera en länkad bild inom Illustrator , kan du gå tillbaka till Photoshop med funktionen Redigera original för att redigera den. När du väl har sparat den, kommer ändringarna du gjort att reflekteras i den version som finns i Illustrator.

05 Lägg samman Smarta objekt
Smarta objekt är lager som innehåller bilddata från raster- eller vektorbilder, vilket skapar möjligheten att bevara en bilds källinnehåll. Det finns flera sätt för att skapa Smarta objekt: genom att använda Öppna som Smart objekt; placera en fil, klistra in data från Illustrator; eller konvertera en eller flera Photoshop-lager till Smarta objekt. För att redigera det Smarta objektet, väljer du Lager > Smarta objekt > Redigera innehåll, gör dina ändringar, sparar och det uppdateras automatiskt.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.