FOTA RINNANDE VITT VATTEN

Teknik 14 Jul 2014

Fota farten i vattenfall och floder

FotaRinnandeVittVatten-Wordpress

Nu är generellt tiden då floder och bäckar är fyllda till bristningsgränsen och flyter snabbt som ett resultat. Du kan använda hög ISO och stora bländare för att frysa rörelsen hos vattnet som forsar fram, men det är den perfekta möjligheten till att fånga klassiska mjölkvita vattenbilder. Ställ in små bländare och använd långa slutartider för att fånga rörelsen som oskärpa.

Om ljusnivåerna är generösa och vattnet inte rör sig särskilt snabbt måste du använda ett polarisations- eller gråfilter. Dessa reducerar mängden ljus som tar sig till sensorn, vilket leder till förlängda slutartider. Ett polarisationsfilter har även fördelen att det tar bort blänk från blöta stenar och mättar färger. Ett starkt gråfilter kommer ge en starkare oskärpa, men sträck dig inte direkt efter 10-stegsfiltret: ett svagare filter kan vara precis lika effektivt med snabbt vatten, och exponeringstiden kommer vara kortare.

Sätt igång

• Trots att du skapar oskärpa i vattnet med den här tekniken ska du sikta på skärpa i de andra områdena i kompositionen. Använd ett stadigt stativ, aktivera spegellåset och använd en fjärrutlösare för att ta bilden.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.