Så fotar du vilda djur

Teknik 30 jan 2013

Herring Gull Larus argentatus lifting off from water Norway summer

Här delar vi med oss av de fältkunskaper som tar dig närmare vilda djur och de tekniker du behöver för att ta knivskarpa bilder när du  väl är på plats

Vinter och tidig vår är perfekt för att testa naturfotografering. Utan lövklädda träd och buskar som skymmer är det lättare att se vilda djur och fåglar i sin naturliga miljö. Eftersom det finns mindre mat är det också lättare att locka dem närmare ditt objektiv.

Trots att dagarna är kortare kan du fota under en längre tid än du kan under sommaren, och vinkeln på vintersolen skapar ett intressant ljus hela dagen medan det praktfulla ljuset från gryning och skymning skapar ett intressant inslag i dina bilder.

Det kalla vädret medför dock vissa problem. Till exempel blir metallstativ iskalla och svåra att hantera – klä benen eller använd ett kolfiberstativ istället. Batterier tar också slut snabbare när det är kallt. Problemet förvärras av användningen av bildstabilisering, vilket är en nödvändig funktion på ett teleobjektiv när du använder längsta brännvidden.

Du behöver inte spendera flera veckor i sträck, skakandes av köld, bakom ett 100 000-kronorsobjektiv för att ta naturbilder. Följ vår guide och ta fantastiska bilder överallt; från din egen trädgård till den lokala parken.

I din trädgård

Innan du ger dig ut i vildmarken, varför inte öva upp dina kunskaper i din egen trädgård? Det är precis lika givande som att fota ute i skogen.

Du måste inte åka långt för att ta kreativa bilder av naturens små individer. Faktum är att många naturproffs ägnar sig åt fågelfotografering i trädgården och tjänar ändå hyfsat med pengar på att sälja dem till bildbyråer.

Precis som med andra typer av naturfotografering måste du ha ett teleobjektiv och ett stativ som stöd. Trädgårdsfåglar är små och om du inte kan locka dem nära dig med hjälp av fågelmatare kommer du behöva en brännvidd på runt 300-500 mm för att kunna fylla upp bilden.

Det är i det här läget som de mindre APS-C-sensorerna som finns i de flesta systemkameror kommer till sin rätt. En APS-C-sensor registrerar en mindre del av bilden som projiceras av objektivet än en fullformatssensor. Det innebär att motivet blir större i bilden. Det är av den här anledningen som du behöver lägga på en brännviddsförlängning på antingen 1,5x (på Nikon) eller 1,6 (på Canon) för att räkna ut korrekt effektiv brännvidd. Ett 300 mm-objektiv på en APS-C-kamera ger alltså en bildvinkel motsvarande 480 mm på en fullformatskamera.

Oskarpa bakgrunder

Utöver att du når längre ger ett teleobjektiv mer kontroll över bakgrunden; ju längre objektiv du har, ju mindre kommer du se genom sökaren. Trädgårdar kan vara fulla av störande detaljer, så att kunna välja ut en ren bakgrund är en nödvändighet.

Likaså, ju längre bort träd, häckar och staket är från fågeln, desto oskarpare kommer de bli i bilden, vilket får huvudmotivet att stå ut klart och tydligt. Välj en stor bländare för att få ut det mesta av den här effekten.

Utöver att fota fåglar på grenar kan du testa att välja en låg vinkel och fota fåglar som äter på marken. Bilder i ögonnivå som innehåller både en bakgrund på avstånd och förgrundsdetaljer som ligger nära objektivet fungerar bäst eftersom det låter dig lägga en oskärpa över båda, vilket ramar in djuret mellan två lager av oskärpa. Visa objektivet på en ärtpåse för att komma till den låga vinkeln och se till att du sitter bekvämt, eftersom du kan bli sittandes ett tag.

SCIURUS CAROLINENSIS

Lättåtkomliga djur

Om tanken på att spendera flera veckor i ett kallt och trångt gömsle inte tilltalar dig ska du åka till en plats där du utan anstränging kan ta fantastiska bilder

De flesta av oss har inte tid att jaga djurlivet ute på landsbygden. Det som är bra för oss är att det finns massvis med lättillgängliga platser som ger möjlighet till att komma nära naturen (och fotografera den) utan större ansträngningar.

En park i staden, en damm eller naturreservat ger den perfekta möjligheten till att ta till dig naturen. Djuren som finns på de här välbesökta platserna kommer vara mer vana vid folk, vilket låter dig närma dig dem utan att du behöver klä dig i heltäckande kamouflagedräkt.

Faktum är att om du beger dig till parken gör du bäst i att skippa det långa objektivet helt och hållet och istället använda ett vidvinkelobjektiv eller en standardzoom. Ekorrar kommer ofta nära nog för att du ska kunna ta miljöporträtt, speciellt om du packar ner lite osaltade jordnötter som belöning.

Håll kameran nära marken och lägg lite mat precis under objektivet, och precis utanför bild. Var beredd på att manuellt behöva välja en AF-punkt som ligger över djurets ögon, eftersom kameran annars kan välja att fokusera på det som befinner sig närmast, vilket i de flesta fall är djurets nos.

Fåglar på is

När temperaturen faller, testa att bege dig till en frusen damm eller sjö och ta klassiska bilder av fåglar som kanar fram över isen. Om den frusna ytan reflekterar mycket ljus är kameran benägen att underexponera bilden och därmed göra den för mörk. Kontrollera därför histogrammet på skärmen – finns det inga detaljer till höger i grafen kompenserar du med lite positiv Exponeringskompensation
(tryck på knappen markerad ‘+/-’ och vrid på knappen så att markören flyttar sig till plussidan).
Utöver kvarterets park eller din egen trädgård finns det många vackra naturreservat och öppna privata parker som ger dig många många möjligheter till att komma nära naturen.

Våren är en bra tid att ge dig ut, eftersom ett imponerande antal svanar, gäss och änder anländer från Europa.

Succé ute på fältet

Det svåraste med naturfotografering är att hitta motivet och komma nära det. Så här förbereder du dig innan du ger dig ut

När du har fastnat för naturfotografering är det troligt att du kommer vilja utforska markerna lite längre bort. Det krävs uthållighet och tålamod att komma nära vilda djur och naturligtvis kommer ett långt objektiv vara till stor hjälp. Men kunskaper om naturen och djurens beteende gör större skillnad för dina bilder än ett dyrt objektiv.

Att göra efterforskningar är en nödvändighet. Att veta när på dagen djuren är aktiva, eller hur bra syn eller luktsinne de har kommer hjälpa dig vara på rätt ställe vid rätt tid. Internet är ett fantastiskt verktyg i det avseendet, då det ger dig uppdaterade detaljer av bland annat stora samlingar fåglar som vadar längs med kusten, eller spektakulära flyguppvisningar.

Det finns en rad tillvägagångssätt för att komma tillräckligt nära djuren, men det kanske mest effektiva är att använda ett gömsle. Prata med markägaren om du får lämna kvar ett så att djuren kan vänja sig vid att det finns och därmed våga komma närmare.

Rätt kläder

Om du planerar att spåra djur till fots gör du bäst i att ha med dig rätt utrustning. En hel bomullsindustri har byggts upp kring de specifika behoven hos naturfotografer, men många affärer med överskottslager från armén kan erbjuda det mest grundläggande. Du behöver tysta, prasselfria kläder, helst med lämpligt kamouflagemönster – det är dock inte helt nödvändigt. Dragkedjor och tryckknappar är att föredra framför väsnandes kardborreband och det bör finnas ordentligt med stora fickor så att du kan bära med dig alla dina tillbehör när du ger dig ut.

Självklart är det så att ju längre objektiv du använder, desto längre bort kan du så och ända skapa fantastiska bilder. Du bör använda ett enbensstativ för att ge stöd åt långa objektiv, eftersom det är lättare att flytta än ett vanligt stativ – det kan också användas som stöd när marken börjar bli träskartad.

DCM134.feature.travel_mark_hamblin_polar

Res längre bort

För den ultimata fotoupplevelsen är en resa till en av de klassiska destinationerna svår att slå. Här är vad du behöver veta

Kunskaperna du byggt upp genom att fota naturen i ditt närområde kommer vara ovärderlig när du får möjligheten att resa längre bort. Vare sig du fotar pingviner i Patagonien eller surikater på de afrikanska slätterna har du större chans att skapa fantastiska resultat om du går ner i ögonnivå med motivet, använder en stor bländare för att mjuka upp bakgrunden och lägger tid på att observera djuren så du kan förutse när de kommer göra något intressant. Bilden kommer så klart bli som bäst när ljuset visar sig från sin bästa sida, men nationalparker och andra liknande ställen har ofta speciella öppettider och de kanske inte stämmer överens med de perfekta förhållandena. Om ljusnivåerna är låga ökar du ISO-talet för att få den slutartid som behövs för att djurets rörelse och kameraskak inte ska resultera i suddiga bilder. När du möts av gråa himlar, komponera bilden så att dessa inte kommer med.

Val av utrustning kan ofta göra dig galen, men det kan vara ännu värre när du räknar med långa flygsträckor och andra transportmedel. Res så lätt som möjligt utan att riskera att sakna tillräckliga brännvidder. Ett mångsidigt resekit kan inkludera en telezoom på 100-400 mm, plus ett vidvinkelobjektiv och ett snabbt makroobjektiv.

 

 

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.