SKAPA EN VATTENVÄRLD

Teknik 23 Maj 2016

Fota vätskeglober – ett perfekt helgprojekt!

SkapaEnVattenvarld-1-Wordpress

Här är ett kul fysikexperiment du kan utforska för att skapa härliga bilder av vattendroppar. Ljus rör sig långsammare genom vatten än det gör genom luften. Det får ljusstrålarna att böja sig vid punkten där de träffar de två elementen. Det här fenomenet kallas för diffraktion och skapar riktigt häftiga visuella effekter – en vattendroppe, till exempel, refrakterar ljuset från scenen bakom, vänder den upp och ner och böjer den.

Här har vi skapat en liten värld i en droppe genom att placera en karta bakom den. För att få till en liknande effekt behöver du ställa upp kameran och motivet i ett mörkt rum och använda en blixt för att frysa dropparna. Försök att använda en extern blixt om du kan. Ett makroobjektiv är till stor hjälp, och ett stativ är nödvändigt.

Fota i det manuella läget och ställ in slutartiden på kamerans snabbaste synkningshastighet (normalt 1/200 sek). Du behöver en liten bländare för att få maximalt skärpedjup, men du bör också använda en låg blixtstyrka så du behöver öka ISO-värdet. Här har vi ställt in bländaren på f/16 och ISO-värdet på 400. Blixten är inställd på 1/32 styrka i det manuella läget.

SkapaEnVattenvarld-2-Wordpress

Så får du droppar i fokus

Häng upp kartan upp och ner så att den ser rätt ut i droppen, och använd en pipett för att skapa dropparna i ett glas med vatten. Lägg en penna över glaset där dropparna faller, fokusera manuellt på pennan och ta sedan bort den.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.