Hjälp min bild lutar! Beskär och räta upp sneda horisonter

Hej igen!

Den här gången tänkte jag visa hur man kan räta upp lutande horisonter (eller andra sneda bilder). Visst kan man välja att ha bilden lutande av konstnärliga skäl, men oftast är det inte en bra idé åtminstone inte för landskapsbilder. Bilden kan vara hur fin som helst men om horisonten lutar förstörs hela intrycket. Så ta för vana att alltid se till att bilden inte lutar.

Mina bilder brukar ofta luta åt något håll när de kommer från kameran, men tack och lov finns det en funktion i Lightroom som gör det enkelt att fixa detta – Beskär-verktyget.

BILD-1
Här är ett exempel på en bild jag tagit där horisonten lutar – inte snyggt… Bilden är tagen med en Panasonic Lumix GM5 + Lumix G Vario PZ 45-175/4-5.6 (@ 175 mm, f/7.1 ISO 200, 1/1250 sek). Tips: använd inte för liten bländare på m4/3 kameror då det ger upphov till diffraktion som ger sämre skärpa. Skulle inte använda en bländare mycket mindre än f/7.1 eller kanske 8.

 

(1) Beskär-verktyget finns längst till vänster i verktygsraden. Vi klickar på den för att öppna verktyget.

BILD-2

 

(2) Sådär nu har vi öppnat upp Beskär-verktyget och kan se vilka funktioner vi kan kontrollera. (1) Om du klickar på ikonen med två vinkelhakar så kan du klicka och dra ut en ruta så som du vill ha bilden, ytan utanför rutan tas bort. (2) Om du vill beskära bilden med ett speciellt storleksförhållande (t.ex 4:3 16:9, 1:1…) tryck på de små trianglarna till höger om ”Original”. Bra om du vill skriva ut i ett visst format. (3) När du klickar på beskär-verktyget syns en ram runt bilden som du kan ta tag i och göra mindre (eller ibland större, åtminstone i Photoshops beskär-verktyg) men vill du beskära fritt och inte hålla dig till speciella bildstorlekar måste du klicka-upp hänglåset och då kan du beskära bilden fritt genom att klicka på ramen och dra med musknappen intryckt. (4) Räta-upp funktionen är till för att just räta upp lutande bilder (som den här) och vi ska strax se hur man gör det. (5) Efter en upprätning kan det bli kanter som saknar pixlar (framförallt om lägger samman bilder till panoramor) och dess kan man beskära bort och vill du att Lightroom automatiskt ska beskära bort dessa områden klickar du i rutan för ”Begränsa till bild”. Blir beskärningen/upprätningen inte bra kan du trycka på ”Återställ” längst ner så återgår bilden till hur den var innan du gjort något.

BILD-4
Dialogrutan för beskär/räta upp-verktyget. För att stänga dialogrutan klickar du på ”Stäng” längst ner till höger i dialogrutan eller klickar en gång till på beskär-verktygets ikon i verktygsraden. Beskärverktyget i Photoshop liknar i stort det som finns  i Lightroom.

 

BILD-5
Du kan beskära bilden med givna förhållanden mellan sidornas längd genom att klicka på dubbelpilen till höger om texten ”original”(2), mycket användbart om du ska skriva ut och vill att bilden ska passa i en viss ramstorlek.

Tips: ta gärna en funderare om din bild kan bli bättre om den får en annan (t.ex kvadratisk- eller panorama-….) eller tajtare beskärning. Inte sällan finns det en bättre bild inuti en större mindre bra bild.

 

(3) Låt oss räta upp den här bilden. I Beskär-verktyget klickar vi på ikonen för ”Räta upp

BILD-3

 

(4) Klicka nu på horisonten och dra längs den med musknappen intrycket du ser en linje som visar den nuvarande lutande horisonten. När du släpper musknappen……..

BILD-6

 

(5) ……bli horisonten vågrät (drar du upp längs t.ex en trädstam kommer den att bli lodrät). Du kan se i bilden nedan att för att få horisonten vågrät var Lightroom tvungen att rotera bilden och det gör att den måste beskäras lite. De pixlar du förlorar är priset du får betala för att du fotade snett :-) När du inaktiverar beskär-verktyget (genom att klicka på dess ikon igen) är bilden upprätad och klar

BILD-7
Lightroom roterar bilden för att få horisonten rak och priset du betalar är de pixlar som du kan se som lite mörkare utanför den vita ramen

 

BILD-8

 

Den sneda störande horisonten har nu blivit rak.

boat

 

Tips: när jag skrev det här inlägget upptäckte jag något jag inte tänkt på tidigare. Till höger om ”Räta upp”  står det Automatisk och trycker du på den knappen så rätar horisonten upp sig automatiskt. Jag provade på många bilder och oftast fungerar det utmärkt. Bilder där det inte fungerade på fick jag göra som ovan i inlägget. Så prova att trycka på ”Automatiskt” först!

Tips: vill du växla mellan liggande- och stående format på bilden vid beskärning tryck X på tangentbordet.

Tips: om du trycker på O på tangentbordet (eller via Lightroom-menyn, VerktygBeskär stödlinjeöverteckning) så finns det en rad överteckningar som hjälper dig med bildkompositionen (tryck på O flera gånger för att vandra igenom de olika överteckningarna). Du kan t.ex få linjer som representerar tredjedelsregeln (ett rutnät som delar upp bilden i nio lika stora delar och där du ska placera det visuellt intressanta i bilden där linjer korsar varandra). Men det finns en rad andra överteckningar du kan använda som den Gyllene spiralen, Gyllene snittet……Detta är mycket användbart vid beskäring eftersom du kan komponera den beskurna bilden med hjälp av dessa stödlinjer. Alltså om du råkar få ditt motiv mitt i bilden (vilket ofta resulterar i en statisk och tråkig känsla) kan du beskära bilden med övertäckningen för tredjedelsregeln aktiv och enkelt se till att huvudmotivet hamnar där två linjer korsar varandra.

Tips: om du trycker I på tangentbordet kommer det upp information om bilden som datum då bilden togs, vilken tidpunkt och kanske viktigast av allt pixeldimensionen (trycker du I en gång till ser du detaljer som bländare, slutartid, ISO och brännvidd). Om du multiplicerar mängden pixlar på lång- och kortsida får du bildens storlek i MP, dvs om det står 3000 x 2000 betyder det att bilden innehåller 6000000 pixlar, dvs är en 6 MP bild. Hur många MP din bild är avgör hur stort du kan skriva ut den med god kvalitet. Här är en länk till moderskeppets hemsida där de diskuterar utskriftsstorlek och MP (finns en bra tabell som visar hur stort du kan skriva ut med god kvalitet beroende på hur många MP bilden är).

 

Det finns inte många regler som du inte med gott samvete kan bryta mot – du får gör vad du vill med din bild som jag brukar skriva. Men en sned horisont bör man åtgärda. Få saker är så störande för betraktaren som en landskapsbild med sned horisonten. Så titta på dina bilder och om horisonten är sned – räta upp den, det tar sekunder (och med ”Automatisk” är det bara ett knapptryck) och bilden kommer att bli mycket bättre!! Men om du ändå vill ha en lutande bild så se till att den lutar så pass mycket att det inte ser ut som ett misstag vid fotograferandet utan som en medveten effekt.

 

Klart slut!

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.