TEST: SONY FE 90 MM F/2,8 MACRO G OSS

Objektiv 29 Apr 2016

Nästan full pott – men smakar det så kostar det…

SonyFE90mmf28MacroGOSS-Wordpress

Det här objektivet lanserades för sent för att vara med i vårt senaste makrotest, men nu har Sonys alternativ börjat säljas, och det ser väldigt bra ut. Det är en fullformatsoptik med E-fattning som passar perfekt till kamerahusen i A7-serien, och därmed förstärker Sonys E-fattningssystem.

Objektivet ger en utmärkt bildkvalitet, och erbjuder en mängd funktioner, exempelvis en kort brännvidd och full 1,0x eller 1:1-förstoring vid den kortaste fokusinställningen.

Konstruktion och hantering

Objektivets kvalitetslinser inkluderar asfäriska element, ED- och Super ED-element, plus Nano AR-beläggning. Totalt har objektivet 15 linser, upp­delade på 11 grupper. Ytterligare intressanta detaljer inkluderar DDSSM-autofokus (Direct Drive Super Sonic-wave Motor), OSS-stabilisering (Optical SteadyShot), en autofokusbegränsare med tre positioner, vilket inkluderar inställningar för kort, långt och hela avståndet, en fokuslåsningsknapp på sidan av objektivet, och en välrundad niobladig bländare.

Däremot saknas direkt manuell upphävning av autofokusen. Istället kan du växla mellan autofokus och manuell fokus genom att flytta fokusringen framåt eller bakåt.

Den manuella fokusringen erbjuder en ganska lång rörelsedistans, och är väldigt mjuk, vilket möjliggör exakta justeringar. En nackdel med det här systemet är dock att fokusavståndsskalan är inaktiv vid autofokusering.

Prestanda

Autofokusen är ganska snabb, nästan tyst, och tillsammans med en kamera från A7-serien, extremt exakt. Skärpan och kontrasten är väldigt bra, även vid den största tillgängliga bländaren på f/2,8, vilken ger ett kort skärpedjup för porträtt och andra bilder tagna med kort skärpedjup.

Precis som med konkurrerande stabiliserade makroobjektiv reduceras effektiviteten av stabiliseringen avsevärt vid väldigt korta avstånd.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.