Adobe Photoshop Lightroom 4 är här!

Mjukvaror 10 Mar 2012

Adobe har meddelat att den senaste versionen av Lightroom nu är klar, och inte oväntat tar nu programmet vägen in i videovärlden, eftersom de flesta systemkameramodellerna nu också filmar i HD-upplösning.

”Lightroom 4 förbättrar arbetsflödet vid fotobearbetning och hjälper fotografer att skapa bilder som står ut från mängden”, säger Winston Hendrickson, chef för Digital Imaging Products på Adobe.

Lightroom 4 är en omfattande uppdatering som tillförts en hel del nya funktioner. Nya reglage maximerar det dynamiska omfånget från kameror som återställer och lyfter fram skuggdetaljer och högdagrar. Programmet innehåller nya och förbättrade autojusteringar för att dynamiskt ställa in värden för exponering och kontrast. Nya möjligheter för lokal justering finns genom kontroller för brusreducering, moaré och vitbalans.

Lightroom 4 ger fotografer verktyg för att skapa fotoböcker med textkontroller och en mängd mallar, samt en direktlänk till onlinetjänsten Blurb för att skapa fotoböcker. En ny kartfunktion visar bilder som är geotaggade, märker ut platser och omvänd geotaggning och sparade platser för enkel utmärkning av en fotografs mest besökta platser.

Det utökade stödet för video innebär att fotografen nu kan spela upp och justera video och även lyfta ut stillbilder från videoklipp som spelats in med digitala systemkameror, kompaktkameror eller kameramobiler. Många av de bildjusteringar som är standard i Lightroom kan också användas på videoklipp, och justerade filmer kan exporteras som H.264-filer, eller läggas upp direkt på Facebook eller Flickr.

En nyhet i framkallningsmodulen är förhandsgranskning (soft proofing) som hjälper fotografen att anpassa bildens färgrymd till destinationen i tryck eller på webben. Det är nu också möjligt att skicka bilder med e-post direkt från Lightroom genom ett valfritt konto.

Adobe Photoshop Lightroom 4 finns nu tillgänglig för Mac och Windows, och priset ligger på 1 225 kronor för ett nytt program, respektive 675 kronor för en uppdatering från föregående version.

Mer information om nyheterna i Photoshop Lightroom 4 hittar du här.

Lär dig Lightroom 4 med Martin Evenings nya bok

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.