Bilder från World Press Photo Competition i Stockholm

Aktuellt 26 Sep 2011

Just nu visas de vinnande bilderna från World Press Photo Competition i Gallerian i Stockholm. Arrangör för utställningen, som är kostnadsfri, är Canon, som varit global företagssponsor till World Press Photo sedan 1992. Utställningen visas mellan den 22 september och den 12 oktober.

Tävlingen World Press Photo är inne på sitt 54:e år och en internationellt erkänd tävling för fotojournalistik. I år slog tävlingen rekord i antal bidrag med 108 059 bilder, tagna av 5 847 proffsfotografer från 125 olika länder. De vinnande bidragen, i varje av nio kategorier, visas upp i en utställning i fler än 100 städer runt om i världen. Utställningens starka bilder berör och visar fotojournalistikens sätt att förmedla nyheter och händelser från förra året.

Utställningen visas i år i samarbete med Gallerian i centrala Stockholm. Tidigare år har utställningen visats upp i ett galleri, men i år vill man göra utställningen mer publik. Canon har noterat ett ökat fotointresse i Sverige och utställningen, med över 160 bilder, kommer nu att nå ut till en bredare publik.
Jodi Biebers vinnande bild visar Bibi Aisha, en 18-årig kvinna från Afghanistan. Hon flydde från sin make till sitt familjehem för att berätta om de våldsamma handlingar som han utsatt henne för.

En natt kom dock talibanerna och krävde att Bibi skulle lämnas över till dem för att ställas inför rätta. Efter att en talibansk befälhavare uttalat sin dom, höll Bibis svåger fast henne medan hennes make högg av hennes öron och näsa.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.