BLI KREATIV MED PENNOR

Teknik 10 Mar 2014

Bygg småskaliga scener med massor av färg

BliKreativMedPennor-Wordpress

Vi ger ofta tips om hur du tar kreativa bilder som inte kräver en stor investering i form av utrustning och restid. Här får du ytterligare ett exempel som inte kostar skjortan.

Färgade pennor är billiga och en enkel grund för stilleben, och något som många fotografer experimenterar med. Den ryska fotografen Victoria Briard arbetar för tillfället med en ovanlig serie pennbilder som ser ut som gamla spel – Pacman, Snake, Arkanoid och  liknande. Men här är ett fantastiskt exempel från hennes serie av origamiinspirerade bilder.

”Den här bilden skapades i ett litet, helt mörkt rum, säger Victoria. Med en Canon 5D Mark II och ett fast 50 mm, f/1,4-objektiv använde jag en exponering på 13 sekunder vid f/14, ISO 250. För att Sedan ljussätta motivet använde jag en ficklampa med sex ljusdioder.”

”Den här typen av ficklampa ger fina, mjuka skuggor – jag kallar det för min ”ljuspensel” – och jag ser till att ljuset inte når det stora, mörkgråa papperet som jag använde som bakgrund. Det är därför det ser helsvart ut.”

Men det visar sig att ljussättningen inte var den största utmaningen med att ta den här bilden. ”De färgade pennorna fick stöd av modellera”, säger Victoria. ”Det svåraste var faktiskt att rengöra bordet efteråt. Med det i åtanke så är mitt främsta tips att täcka över bordet innan du sätter igång…”

Sätt igång

• Ta Live Views förstoringsfunktion till hjälp när du fokuserar på pennorna.

• Se till att bakgrunden är tillräckligt långt bak för att undvika att ljuset når den.

• Använd nya pennor så att spetsarna har exakt samma längd.

• Håll utkik efter distraherande reflektioner, vilka kan orsakas av blanka pennor.

Annons

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.