Canon EOS fyller 25 år

Systemkameror 19 Mar 2012

Nu firar Canons EOS-system 25-årsjubileum. Det första EOS-systemet lanserades i mars 1987 med kameran EOS 650 SLR och tre utbytbara EF-objektiv, inklusive EF35-70 mm f/3,5-4,5.

EOS är en förkortning av Electro Optical System och även namnet på gryningens gudinna i den grekiska mytologin. Med världens första helt elektroniska objektivfattning representerade EOS en helt ny generation systemkameror med autofokus. 1989 släpptes den avancerade proffsmodellen EOS-1, och i och med lanseringen av den kompakta lättviktskameran EOS 500 1993 nådde Canon ännu fler användare.

År 2000 hade EOS D30 lanserats och de digitala spegelreflexkamerorna var omåttligt populära. Canon fortsatte då utvecklingen av ny avancerad teknik, såsom de patentskyddade CMOS-sensorerna och digitala bildprocessorerna – DIGIC – för att erbjuda produkter som var både användarvänliga, snabba och levererade hög bildkvalitet.

De utbytbara EF-objektiven, som lanserades tillsammans med EOS-kamerorna bygger på Canons optiska teknik, som exempelvis ultraljudsmotor, bildstabilisator, Subwavelength Structure Coating (SWC), anti-reflexteknik och flerskikts diffraktionsskivor. Den nuvarande portföljen EF-objektiv innefattar över 60 olika modeller vilket ger en stor bredd och möjliggör många olika bilduttryck.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.