MARY ELLEN MARK HAR AVLIDIT

Aktuellt 27 Maj 2015

Den världsberömda fotografen Mary Ellen Mark har avlidit i en ålder av 75 år

MaryEllenMark-RalphGibson-Wordpress
Bild: Ralph Gibson

Vi har nåtts av det tråkiga budskapet att den världsberömda fotografen Mary Ellen Mark har avlidit vid en ålder av 75 år.

I det enda officiella uttalandet, skriver en av Marks representanter: ”Mary Ellen berörde så många människor över hela världen. Vi firar hennes intensiva och passionerade själ”

Mary Ellen Mark föddes i Philadelphia, där hon studerade konsthistoria och måleri vid University of Pennsylvania, och sedermera även tog en Master i fotojournalism vid Penn’s Annenberg School of Communication år 1964.

Under sin karriär hann Mary Ellen Mark med ett otal fotoutställningar världen över, och hon har även kontinuerligt bidragit med bilder till ledande amerikanska tidningar som Rolling Stone, Vogue, Vanity Fair och Life. Ett ändlöst antal utmärkelser från ledande institut, tidningar och organisationer har också kantat Mary Ellen Marks karriär.

Mary Ellen Mark inriktade sin fotografering på en rad olika ämnen – allt från kändisar och prostitution, till hemlösa och underpriviligerade barn. Hennes fokus på sociala frågor gick som en röd tråd genom hela hennes karriär.

För att uppmärksamma Mary Ellen Marks livsgärning så väljer vi att publicera delar av en av de sista intervjuerna som gjordes med henne. Den hittar du här. Hela intervjun, inklusive bilder är publicerad i DigitalFoto nummer 6-2015, som du enklast köper via Faktaböcker.se på följande länk: http://faktabocker.se/digitalfoto-6-2015.html.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.