Ta ett porträtt med flera exponeringar

Teknik 4 Jun 2013

Kombinera silhuetter och naturliga texturer för att skapa ovanliga karakteristiska porträtt

TaEttPortratt-FleraExponeringar-Wordpress Att använda en teknik med flera exponeringar är ett bra sätt att ge dina huvudporträtt en kreativ twist. Trots att det är enkelt att kombinera bilder av människor och naturliga inslag som träd, vågor och sprucken mark i Photoshop, kan det vara mer givande, men främst utmanande, att göra det direkt i kameran. “Jag tar oftast porträttet först”, säger den finske fotografen Christoffer Relander, ”och jag väljer alltid en plats där jag enkelt kan ta både textur- och porträttbilden.”

Christoffer tog de här bilderna med en Nikon D700, och väntade på lämpligt ljus och väder varje gång. ”Jag föredrar att arbeta när det är molnigt, men även dimmiga dagar är fantastiska. Jag använder sedan molnen eller dimman som bakgrund – ju ljusare bakgrunden är, desto lättare är det.”

”Placera din modell i skugga och se till att den står mot den ljusa bakgrunden för att skapa en silhuett. Om du vill skapa ett mer surrealistiskt resultat ska du överexponera även den texturerade bilden. Fotografera med manuella inställningar och börja med att mäta upp de olika möjliga inställningarna för de olika exponeringarna – tveka inte och tro att de kräver samma inställningar.”

Sätt igång

• De här bilderna skapas genom att exponera samma bild två gånger eller mer.

• Du behöver en kamera som klarar multiexponering, annars kan du testa att kombinera bilderna i Photoshop.

• Välj texturer och mönster som matchar din modells personlighet.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.