TEST: PENTAX K-S1

Systemkameror 26 mar 2015

Många färger och blinkande lampor: Är Pentax K-S1 en bra kamera, eller bara en gimmick? Det tar vi reda på här

PentaxK-S1-fram-Wordpress

Trots det faktum att Pentax faktiskt bygger riktigt bra digitala sy-
stemkameror så har man inte lyckats att ta sig förbi Canon och Nikon rent försäljningsmässigt. Och det är kanske av den anledningen som Pentax under senare år har satsat på olika gimmickar för att bättra på försäljningen av enheter.

Ta exempelvis K-S1. Den finns tillgänglig i flera olika färger, inklusive en ny Sweets-samling i grälla färger. På framsidan sitter dessutom en rad lampor som ska hjälpa till vid fotograferingen.

Funktioner

Om vi ignorerar estetiken så innehåller K-S1 faktiskt några riktigt bra funktioner och intressant teknik – särskilt med tanke på att det handlar om en instegskamera. Under skalet sitter en CMOS-sensor på 20 MP med ett sensorbaserat bildstabiliseringssystem. Fördelen med den lösningen är att den ger bildstabilisering med samtliga objektiv du monterar på kameran. K-S1 är även utrustad med Pentax lågpassimuleringsläge (Anti-Alias). Sensorn har nämligen inget lågpassfilter, vilket ger något skarpare detaljer, men ökar samtidigt risken för moirémönster eller andra störande effekter som kan förekomma i bildområden med detaljerade mönster och texturer.

K-S1 kan fota kontinuerligt i en hastighet av 5,4 bilder per sekund, och den har en maximal slutartid på 1/6000 sek. Den har dessutom en bra pentaprismasökare som ger en täckning på 100 procent. Kameran erbjuder även en samling digitala bildeffekter och ett stort antal digitala filter som du kan använda när du fotograferar, eller så kan du lägga på dem i efterhand.

PentaxK-S1-ovan-Wordpress

Kameran har 11 autofokuspunkter, av vilka de nio mittersta är av den känsligare korstypen. På baksidan av kameran sitter en LCD-skärm på tre tum, med en upplösning på 921 000 pixlar. Skärmen är dock inte vinklingsbar.

Du kan fota i RAW-format med kameran, och extra praktiskt i det här fallet är att Pentax även i den här modellen har valt .DNG istället för ett eget format. Det innebär att ditt program, oavsett om det är Photoshop eller något annat bildbehandlingsprogram, garanterat kan hantera filerna som kameran skapar istället för att du ska behöva vänta på en eventuell uppgradering.

K-S1 saknar inbyggd WiFi trots att den funktionen blir allt vanligare i dagens systemkameror. Kameran har ett fack för minneskort, vilket rymmer ett SD/SDHC/SDXC-kort.

Eftersom Pentax har tillverkat systemkameror ett bra tag finns det ett stort antal objektiv tillgängliga, så har du en gammal analog Pentaxkamera och en samling objektiv har du all rätt att känna dig frestad av den här digitala modellen.

Konstruktion och hantering

K-S1 har ett ganska fyrkantigt och praktiskt utseede, med hårda kanter jämfört med de rundare och mjukare kanterna du kan hitta på kameror från Canon eller Nikon. På högersidan sitter ett ganska stort grepp, men vi lyckades inte få till något speciellt bekvämt grepp för fingrarna. Det finns heller ingen fördjupning där pekfingret kan vila. Ett designbeslut som troligen kommer skapa delade meningar är ljusremsan i kamerans grepp. Det lyser upp när du trycker på on-knappen. Om du använder självutlösaren blinkar olika delar av remsan för att visa när slutaren kommer att öppnas.

Även avtryckaren är upplyst, och ljuset pulserar långsamt när kameran är påslagen men inte används, eller är konstant påslaget när kameran är aktiv. Om du växlar till videoinspelningsläget så ger lampan ett rött sken.

En ganska stor ratt på kamerans ovansida används för att justera bländaren eller slutartiden, beroende på vilket fotograferingsläge du använder. Ratten är enkel att nå med tummen och tillräckligt trög för att du ska undvika att byta läge av misstag när du fotograferar. Du kan även använda ratten för att justera exponeringskompensation efter att du har tryckt på exponeringskompensationsknappen.

PentaxK-S1-bak-Wordpress

Var och en av flervägsknapparna ger dig tillgång till anpassade funktioner, som ISO (upp) och vitbalans (ner). I mitten sitter en stor OK-knapp som – du har säkert redan gissat det – är upplyst. Håll den intryckt för att växla mellan att använda flervägsknapparna för att ställa in autofokusen, eller för att använda dem för att aktivera de anpassade funktionerna. Det tillvägagångsättet kan göra det hela till en långsam process när du snabbt vill ändra en inställning, men det är en process du snabbt vänjer dig vid.

Eftersom de fyra flervägsknapparna och OK-knapparna sitter ganska tätt placerade är de inte enkla att navigera med när du till exempel håller kameran mot ögat för att fotografera.

På kamerakroppen, strax bredvid objektivfattningen sitter ett reglage med vilket du byter mellan manuell och automatisk fokus. Reglaget ger ganska lite motstånd, så det är ganska enkelt att stöta det ur position av misstag.

Tyvärr är kitobjektivet till den här kameran, en 18-55 mm f/3,5-5,6-zoom, en liten besvikelse. Både Canon och Nikon har supermjuka och nästan helt tysta AF-motorer inbyggda i sina objektiv, men det här objektivet drivs av en fokusskruv i objektivfattningen. Det är snabbt nog, men det är högljutt och jagar och tvekar i vissa situationer.

Prestanda

Färgerna i JPEG-bilder direkt från kameran är ljusa och slagkraftiga, och uppvisar en klart godkänd mättnadsgrad utan att se orealistiska ut. När vi jämför färgerna i RAW-formatets DNG-filer noteras en mer dämpad palett, vilket ger dig en hel del utrymme till att arbeta med filerna för att få exakt det utseende du behöver. Samtidigt är kamerans 20 MP-sensor kapabel till att återge en stor mängd detaljer, vilket troligen är ett resultat av att det inte finns något lågpassfilter. Andra Pentaxkameror vi har testat har lidit en aning av underexponering i vissa förhållanden, men K-S1 presterar mycket bättre inom det området och ger välexponerade bilder i en rad olika situationer. Men i kontrastrika scener så kan du fortfarande behöva ange lite exponeringskompensation.

Det automatiska vitbalanssystemet gör ett bra jobb i de flesta situationer, vilket ger korrekta färger direkt från kameran. Vitbalansen lutar lite åt de gula och orange tonerna i artificiellt ljus i våra testbilder, men om du känner att det är ett problem så kan du helt enkelt byta till en mer lämplig vitbalansförinställning.

Bilder tagna i svagt ljus vid höga känsligheter uppvisar en bra brusreduceringsnivå. Ända upp till ISO 3200 är bruset knappt synligt alls, inte ens när du granskar bilderna vid 100 procent. Inte ens vid ISO 6400 återfinns mycket brus, och vid normala utskrifts- och webbstorlekar (som A4 och mindre) är detaljåtergivningen normalt utmärkt.

Omdöme

Allt som allt är den här kameran ett bra köp för den som ska köpa sin första digitalkamera. Vissa kommer utan tvekan bli avskräckta av de designval som Pentax har att erbjuda, främst den frikostiga användningen av statuslampor, medan andra kommer välkomna dem. Om du köper kameran i en butik kan du först testa den för att se vad du tycker.

Räkna med i budgeten att du troligtvis kommer vilja ersätta kitobjektivet. Det är en förändring som utan tvekan kommer att göra dig nöjd med den här kameran. Om du däremot har en mer inflexibel budget så rekommenderas du istället att titta på liknande prissatta alternativ från Nikon och Canon eftersom de levereras med mycket bättre kitobjektiv.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Fotografen för halva priset!

Prenumerera på Fotografen:
10 nr för 395 kr (Ord 790 kr)

Våra prenumerationer avslutas dessutom alltid automatiskt!

Läs mer och beställ här

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner.  Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.