Justera en bild med ett enda klick

Guider 25 Jan 2011

När du redigerar foton hamnar du ofta i ett läge där du repeterar samma steg för att skapa en viss effekt, eller för att producera flera bilder i samma storlek, upplösning och filformat. Om du t.ex. säljer föremål på eBay, behöver du regelbundet omforma och optimera bilderna du ska använda till ett standardformat. Eller om du har en mapp med bilder som fotats under liknande förhållanden som alla behöver samma grundjusteringar. Det är smart att förvandla dessa flerstegsprocesser till ett enda makro som du sedan kan applicera med ett klick, och nyckeln till denna tidsbesparande automatik är Makropaletten.
Ett makro är helt enkelt en serie justeringar, eller dyl., som appliceras på en bild i ett enda svep. Du kan applicera förinspelade makron både i Photoshop och i Elements (se nedan), men du behöver Photoshop för att spela in dina egna makron. Du kan även applicera makron i Photoshop via Arkiv > Automatisera > Gruppera, vilket gör det möjligt att döpa om bilderna och spara dem på en ny plats.

Elements 7 har en Makrospelare under tabben för Guidad redigering. En rad olika makron inkluderas, och även om du inte kan spela in dina egna makron i Elements, kan du ladda makron som skapats i Photoshop – och om du inte har Photoshop, kan du ladda ner makron från många olika hemsidor. För mer information om makron och hur du lägger till dem kan du skriva ”makron” i sökfältet i Hjälpavsnittet.

APPLICERA ETT MAKRO I PHOTOSHOP
– Om dialogrutan för Makron inte är synlig, gå till Fönster > Makron för att öppna den. Du kan där se det valda makrot markerat.
– De olika rutorna ger dig möjlighet att växla mellan olika steg inom makrot, samt växla mellan dialogrutor för steg som använder dem. Klicka dock inte på dessa alternativ för hela makrot, du kan inte ångra ändringen.
– Klicka på record-knappen för att börja spela in ett makro. Klicka på knappen till vänster för att stoppa uppspelningen eller inspelningen.
– Klicka på pilen bredvid ett makro för att visa alla steg som det innehåller, och pilen bredvid ett steg för att se inställningarna för det.
– När ett makro har applicerats visas alla lager eller justeringslager som har använts för att skapa effekten i Lagerpaletten.
– För att applicera ett makro på en bild markerar du det och klickar på Play-knappen. Varje steg i makrot kommer att markeras då det appliceras.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.