LÄGG TILL ORTON-EFFEKTEN

Teknik 6 Okt 2014

Ge knivskarpa bilder en mjuk känsla

LäggTillHortoneffekten-Wordpress

Ortoneffekten skapades av den kanadensiska fotografen Michael Orton på den analoga tiden. När han försökte få sina bilder att se ut att vara målade med vattenfärger slogs han av idén att sätta ihop två halvgenomskinliga bilder – en där scenen var skarp och en annan där samma scen var oskarp och överexponerad. Resultatet är en bild som innehåller detaljer, men har en disig yta.

Det är en teknik som är ganska enkel att få till digitalt, eftersom allt du behöver är en skarp bild. Genom att duplicera den, göra den oskarp och blanda samman den med originalet kan du skapa en bild som ser målad ut.

Det kan vara roligare att återskapa Orton­effekten direkt i kameran, men du måste använda en kamera som har en flerexponeringsfunktion, som Nikon D7100 eller Canon 6D.

Landskap, porträtt och närbilder fungerar bra med den här tekniken, precis som Ray Bulsons bild av chokladliljor i Alaska visar. “Effekten skapades i Photoshop efter att 18 bilder fokusstaplats för att skapa den skarpa versionen”, avslöjar han.

Sätt igång

• Om du planerar att testa tekniken i kameran ska du använda stativ för att undvika rörelser.

• För att återskapa effekten digitalt öppnar du bilden i Photoshop, duplicerar bakgrunden för att skapa ett nytt lager och använder filtret Gaussisk oskärpa för att mjuka upp den. Slå samman den med originalbilden med hjälp av blandningsläget Multiplicera.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.